Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Slovensko priletela prvá dáma USA Jill Biden
Zdielať na

Na Slovensko priletela prvá dáma USA Jill Biden

BRATISLAVA / Manželka amerického prezidenta Joea Bidena, Jill, pricestovala na Slovensko v rámci jej päťdňovej cesty do Európy. Stalo sa tak za prísnych bezpečnostných opatrení. V Bratislave sa má stretnúť s pracovníkmi amerického veľvyslanectva.

Lietadlo s pravou dámou pristálo na letisku v Bratislave po 16-tej hodine. Odtiaľ sa už v kolóne s ochrankou presunula do hotela na nábreží Dunaja. Následne ešte odišla do budovy americkej ambasády v centre hlavného mesta. "Všetky miesta budú musieť byť zabezpečené, tak ako trasy, tak i miesta pohybu a pobytu v rámci programu prvej dámy," vyjadril sa bezpečnostný analytik Juraj Zabojník. Pred príchodom Jill Biden na americkú ambasádu, bola situácia pokojná. Na to, aby všetko prebehlo hladko, dohliadali americkí a slovenskí ochrankári. "Všetky zložky sú v plnom nasadení a všetky opatrenia sú maximálne nastavené na ochranu prvej dámy USA," vysvetlila hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová.

Ministerstvo vnútra vzhľadom na bezpečnosť bližšie informácie o návšteve prvej dámy USA nešpecifikovalo. Bezpečnostný analytik, ktorý mal v minulosti na starosti aj ochranu Hillary Clinton, nám ale priblížil, že v takýchto prípadoch ide o bezpečnostné opatrenia najväčšieho rozsahu. "Na Slovensku sa o to stará Úrad pre ochranu diplomatických misií a v tomto prípade budú určite spolupracovať so službou Secret Service, ktorá chráni prezidenta Spojených štátov, ako aj prvú dámu," dodal Zábojník. V súvislosti s touto návštevou ministerstvo vnútra očakáva zdržania v doprave.

Cieľom cesty Jill Biden je podpora ukrajinských rodín, ktoré kvôli vojne prišli o svoje domovy. "Teší sa na túto návštevu. Tiež spomínala deň matiek a hovorí, že to je naozaj veľmi ťažká situácia, kedy musíme ukázať aj našim občanom, že sme takto blízko seba," vyjadril sa minister zahraničných vecí a európskych záležitostí, Ivan Korčok.

Odkaz prvej dámy USA na sociálnej sieti

"Počas mojej cesty v Rumunsku a na Slovensku strávim deň matiek s ukrajinskými matkami a ich deťmi, ktoré boli nútené opustiť svoje domovy, keď Putin začal vojnu. Navštívim aj americké vojská a vyjadrím vďačnosť za pomoc susedných krajín a pomocných pracovníkov," napísala Jill Biden. Pre ministra Korčoka má táto návšteva silné znamenie. "Máme dobré vzťahy s týmto kľúčovým spojencom a vnímam to ako dôležité posolstvo v túto ťažkú chvíľu, kedy je vojna na východ od nás," dodal Korčok. A rovnako to vníma aj naša prezidentka. "Je to naozaj veľmi silná a pekná vizitka. A predpokladám, že sa budeme určite baviť aj o tejto téme, akým spôsobom Slovensko pomáha ľuďom, ktorí utekajú z Ukrajiny," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová.

​V nedeľu, 8. mája, pocestuje prvá dáma USA do Košíc a Vyšného Nemeckého, kde sa stretne s utečencami, humanitárnymi pracovníkmi a miestnymi Slovákmi podporujúcimi ukrajinské rodiny, ktoré hľadali útočisko na Slovensku. S členmi slovenskej vlády sa Jill Biden plánuje stretnúť v pondelok 9. mája, tesne pred návratom do USA. "Bude ju sprevádzať predseda vlády Eduard Heger s manželkou. Aspoň taká je moja informácia," prezradil Korčok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy