Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Konflikt v SND: Vedenie vyhadzuje sólistov opery
Zdielať na

Konflikt v SND: Vedenie vyhadzuje sólistov opery

BRATISLAVA / Slovenské národné divadlo aj po najväčšom náraze pandemickej krízy trpí, vedenie sa tak muselo prikloniť k ozdravnému plánu. Prepustiť plánuje 60 percent sólistov opery.

Mladá generácia spevákov sa spojila s legendami priemyslu, snažia sa bojovať proti rozhodnutiu zhora. Najväčším tŕňom v oku je angažovanie cudzincov. "Berú našim príležitosti a tvrdia, že to zahraniční umelci zmáknu. No, zmáknu, ale za veľa peňazí," tvrdí emeritný sólista opery SND Peter Oswald.

Riaditeľ sa bráni, hovorí o nutnom kroku. "Celá situácia ma veľmi mrzí. K týmto opatreniam sme pristúpili, lebo sa zastavilo hranie v historickej budov, čo spôsobilo úbytok predstavení," uviedol Lubor Cukr. Proti tomu sa ale členovia opery ohradili, poukazujú na rôzne prenájmy, ktoré divadlu prinášajú peniaze.

Cukr obhajuje aj už spomínané obsadzovanie zahraničných sólistov. "Domácich sa snažíme vyťažovať maximálne, ale myslím si, že tým zaručíme pestrosť pre divákov. Na jedno predstavenie prídu aj viackrát, aby sa pozreli na umelca, ktorého bežne neuvidia," doplnil. 

Speváci sa vzdať neplánujú a otvoreným listom sa obrátili aj na najvyššie pozície. "Ministerstvo kultúry SR vníma situáciu v Slovenskom národnom divadle a s vedením intenzívne komunikuje. Za riadenie divadla a jeho personálnu politiku je zodpovedný štatutár, čiže generálny riaditeľ SND," uzavrela hovorkyňa inštitúcie Zuzana Viciaňová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy