Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zlé výhľady pre našu ekonomiku: Vážnu situáciu nám spôsobuje zdražovanie
Zdielať na

Zlé výhľady pre našu ekonomiku: Vážnu situáciu nám spôsobuje zdražovanie

SLOVENSKO / Prvý štvrťrok sa na Slovensku rozhodne nenesie v znamení priaznivej ekonomickej situácie. Štatistický úrad priniesol údaje za priemysel, stavebníctvo, tržby, či zdražovanie. Čo sa týka zlých informácií, je z čoho vyberať a dobré sú zatiaľ v nedohľadne.

Začnime tým najdôležitejším pre naše hospodárstvo, priemyslom, ktorý to tu celé ťahá. Vo februári sa medziročne prepadol. "V energetike, ktorá zaznamenala vyše 10 percentný ročný pokles, v dvoch kľúčových odvetviach priemyslu, konkrétne automobilový priemysel a strojársky priemysel," vyjadril sa analytik UniCredit Bank, Ľubomír Koršnák. Analytik zároveň dodáva, že medziročný prepad priemyslu, je síce nepatrný, ale oproti klasickým rokom pred pandémiou, až 10 percentný. Podobne je na tom aj stavebníctvo, ktoré vo februári príjemne prekvapilo rastom. Štatistický úrad jedným dychom dodáva, že len keď to porovnáme so slabým minulým rokom. "Pretože prepady, ktoré zaznamenalo stavebníctvo vo februári pred rokom, boli oveľa výraznejšie, niekde na úrovni 20 percent. Teda celý sektor len približne na 3/4 dobieha to, čo minulý rok vypadlo," vysvetlila Jana Morháčová zo Štatistického úradu SR.

Aj napriek dobrej celkovej novej výstavbe, stále chýbajú nové byty. Nebude sa to ani zlepšovať. "Máme problémy so zvyšovaním cien energií, ktoré sa pretavujú aj do finálneho produktu, teda stavebných materiálov," vysvetlil prezident NARKS, Ján Palenčár. Takto sme sa dostali k tomu, čo trápi úplne všetkých, nie len veľkú ekonomiku. A to k zdražovaniu. To sa v marci prehuplo v priemere cez 10 percent s tým, že najviac to potiahli potraviny. "V porovnaní s marcom pred rokom, sa to najviac dotklo skupiny potravín chleba a obilniny, ďalej mlieka, syrov a vajec. Podobne ako v predošlých mesiacoch aj olejov a tukov," dodala Morháčová.

Situácia je viac než zlá a tak rýchlo sa nezlepší

Zatiaľ to totiž nevyzerá, že by skončila vojna na Ukrajine. Za najväčšie zdražovanie, za posledných 22 rokov, tak momentálne po Covide-19, môžu Rusi a ich agresia. "Tlačí na hor ceny energetických komodít, ropy, plynu a podobne. Následne sa to premieta do cien všetkých tovarov a služieb," vysvetlila Jana Glasová, analytička Poštovej banky.

Keby ste pred tým marazmom chceli, ako sa hovorí, zdrhnúť, tak radšej pešo, alebo na bicykli. Rozhodne nie autom. "Infláciu naďalej podporoval aj pokračujúci rast cien pohonných hmôt, ktoré medzimesačne stúpli o 9 percent a medziročne boli drahšie o 28 percent," dodala Morháčová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy