Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Počet liečených alkoholikov každým rokom stúpa. Prevahu majú muži
Zdielať na

Počet liečených alkoholikov každým rokom stúpa. Prevahu majú muži

SLOVENSKO / Situácia s nadmernou konzumáciou alkoholu, sa na Slovensku nezlepšuje. Problémy so závislosťou majú státisíce ľudí, no samotnú liečbu podstúpi iba desať percent z nich. Potvrdzujú to štatistiky psychiatrov.

Posledné čísla Svetovej zdravotníckej organizácie naznačili, že najväčší problém s alkoholom v Európe, majú obyvatelia Litvy. Jeden človek tam v priemere za rok vypije 15 litrov alkoholu. Ďalej nasledujú Česi a naopak najmenej chutí alkohol Talianom. Slováci skončili na 18-tom mieste.

​"Čo bolo aj v období pandémie, ktorá ešte stále doznieva, také markantné, že klesla mierne spotreba vína, piva, ale stúpli liehoviny. Čiže v celku tá situácia je rovnako zlá, ako tie roky predtým, zo zdravotného hľadiska," vysvetlil riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí, Ľubomír Okruhlica. Smutným faktom sú štatistky liečených pacientov. Každý rok ich počet stúpa. Zatiaľ, čo napríklad v Bratislave vlani potrebovalo odbornú pomoc 968 ľudí, tak len za necelé štyri mesiace tohto roka, to je už 603 pacientov. Prevažujú muži a najviac vo veku 40 rokov.

​"Ambulantná liečba trvá jeden rok. Nie je to, že je jeden rok niekde zavretý. Ambulantne znamená, že ten človek žije doma, chodí do práce a dostavuje sa do tej liečby obyčajne jedenkrát za týždeň, buď na návštevu lekára psychiatra, alebo na skupinovú psychoterapiu," vysvetlila klinická psychologička Zuzana Kamendy.

Človek by vraj mal vyhľadať pomoc, ak bez alkoholu nevydrží jeden mesiac

"Bezpečná hranica pitia, je pitie nealkoholických nápojov," dodal Okruhlica. V prípade závislosti, psychiater upozorňuje na poškodenie psychického, ako aj telesného zdravia človeka. "Alkohol, ako vieme, poškodzuje telesné orgány a poškodzuje aj mozog. Mozog je citlivý na účinok alkoholu. Čiže dochádza k odbúraniu nervového tkaniva, čo sa odráža potom v psychickom fungovaní toho človeka," vyjadril sa psychiater Ivan André. K opitým ľuďom v týchto dňoch vyrážajú i záchranári. Podobne ako na Silvestra tak, aj počas veľkonočných sviatkov, býva tradičnou príčinou volaní na tiesňovú linku 155, otrava alkoholom. "Paradoxne počas minulého roku, sme mali len 8 zásahov k opitým pacientom v bezvedomí. Pre porovnanie napríklad v roku 2017, to bolo až 72," vyjadrila sa hovorkyňa OS záchrannej zdravotnej služby, Alena Krčová. "Záchranná služba by primárne nemala riešiť bežnú opitosť. Pre záchrannú službu sú takíto klienti určení vtedy, keď sa jedná o intoxikáciu, čiže otravu alkoholom, alebo je tam iné pridružené riziko, ako napríklad úraz," dodal lekár a súdny znalec Martin Balko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy