Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
S jednorazovým príspevkom od vlády sú nespokojní seniori aj rodičia samoživitelia. Čakajú na systémové riešenie
Zdielať na

S jednorazovým príspevkom od vlády sú nespokojní seniori aj rodičia samoživitelia. Čakajú na systémové riešenie

SLOVENSKO / Trinásty dôchodok pred letom a zvýšenie penzií na jeseň, je zatiaľ jediná potvrdená vládna pomoc pre seniorov, v súvislosti so zdražovaním. Pred letom, by seniori a ďalšie skupiny, mali dostať jednorazový príspevok, v sume okolo 100 eur. S takýmto riešením ale nie sú spokojní ani seniori, ani rodičia samoživitelia, či pracujúci ľudia na hranici chudoby. V 24 Podcaste televízie JOJ, Eva Marková zo združenia "Jeden rodič" zdôraznila, že tento problém nevyrieši jednorazová dávka, ale iba systémové riešenie

Pojem pracujúca chudoba nie je žiadna novinka a táto skupina Slovákov, pod hranicou príjmovej chudoby, pritom na Slovensku nie je vôbec malá. "Máme vyše 660-tisíc ľudí, ktorí čelia chudobe. Sú to predovšetkým mladí ľudia alebo deti, rodičia samoživitelia a osamelo žijúci dôchodcovia," vyjadrila sa prezidentka SR, Zuzana Čaputová. "V podstate je to okolo 360-tisíc ľudí, ktorí dostávajú pod hranicu chudoby, teda pod 435 eur," dodala Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov Slovenska. "My sme vypočítali, že tá jednorodičovská domácnosť s jedným dieťaťom, by potrebovala minimálne 600 eur v čistom na to, aby dokázali slušne prežiť a nevytvárali si nejaké dlhy," vysvetlila Eva Marková zo združenia "Jeden rodič".

Problém nastáva s rastúcimi cenami

Rastúce ceny totiž ešte viac zmenšujú príjem týchto ľudí a pri neúplných rodinách, kde je problém často i s výživným od druhého rodiča, začína byť situácia tiež neúnosná. Podľa Evy Markovej, 60 až 70 percent z nákladov, ktoré tieto rodiny majú, sú výdavky na bývanie, keďže často nemajú na vlastné bývanie a bývajú v podnájmoch a točia sa prípadne v dlhovom kolotoči. Minister práce tvrdí, že i preto sa snažia hranicu, pre mimoriadnu pomoc od vlády, nastaviť čo najreálnejšie, aby im cez ňu neprepadla žiadna zo skupín. Zatiaľ im to podľa vlastných prepočtov vychádza tak, že jednorazová finančná pomoc, by mohla prísť pre ľudí s príjmom do 804 eur. "Na jedného člena domácnosti a v závislosti od toho, že či je tam druhý partner v domácnosti, prípadne deti, tak by sa to ešte dvíhalo. Zatiaľ sa nám zdá, že by ten limit mohol byť tých 804 eur," vyjadril sa minister práce Milan Krajniak.

Opakovane ale zaznieva, že jednorazový finančný príspevok, nie je riešením pre rodiny, ktoré sa dlhodobo boria s chudobou a štát im nepomáha. Dlhodobo prezidentka navrhuje opakovanú dávku pod názvom "Príspevok na bývanie", ale tá zrejme zatiaľ nie je v koalícii priechodná. "Je rozpracovaná aj na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny, pán minister má k nej podporné stanovisko, ale samozrejme, je to na rozhodnutí vlády," dodala prezidentka. "Systémové riešenia môžeme riešiť od jesene, ale tí ľudia to potrebujú teraz," dodal na záver Krajniak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy