Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V ohrození sú najmä deti z Ukrajiny. Európsky parlament vyčleňuje núdzové fondy
Zdielať na

V ohrození sú najmä deti z Ukrajiny. Európsky parlament vyčleňuje núdzové fondy

ŠTRASBURG / Deti utekajúce z Ukrajiny nesmú končiť v utečeneckých táboroch, ale musia byť riadne integrované do vzdelávacieho systému Európskej únie. Zhoduje sa na tom Európsky parlament, ktorý pre ne vyčleňuje núdzové eurofondy. Europoslanci riešia aj pribúdajúce správy o miznutí ukrajinských detí, ktoré prekročia hranice Európskej únie. Spúšťajú preto nový registračný systém prepojený naprieč celou Úniou.

Takmer polovicu utečencov z Ukrajiny tvoria podľa údajov UNICEF práve mladí ľudia. Európsky parlament im preto chce zabezpečiť zvýšenú ochranu. "Z celkového počtu Ukrajincov, ktorí utiekli pred vojnou bolo maloletých približne 1,5 milióna. To je veľmi veľké číslo na to, aby sme si to nevšímali,“ povedala europoslankyňa Miriam Lexmann.

"Funguje množstvo gangov, priekupníkov s ľuďmi a s deťmi zvlášť, čiže my potrebujeme tie deti ochrániť,“ uviedol europoslanec Vladimír Bilčík. Na každom hraničnom priechode má preto začať fungovať špeciálny pridelený pracovník, ktorý sa bude starať výlučne o deti a bude si ich musieť v "odchytiť priamo na hranici". "Predovšetkým deti, ktoré utekajú samé bez dospelých neboli nechané len tak na pospas,“ povedal europoslanec Martin Hojsík.

"Je našou morálnou povinnosťou, aby sme všetkým deťom dali pohodlie, bezpečnosť a ochranu,“ uviedol europoslanec Peter Pollák. Podľa pravidiel ochrany sa nesmie stávať, že deti skončia v utečeneckých táboroch, ale aby boli plnohodnotne integrované do života. "Tá sa musí týkať potreby vzdelávania, potreby ubytovávania, potreby zdravotnej starostlivosti ale aj poskytnutia naozaj pocitu bezpečia,“ povedal europoslanec Michal Wiezik.

Európsky parlament uvoľnil nevyužité eurofondy práve na podporu vzdelávania ukrajinských detí. A vytvoriť sa má tiež celoeurópska databáza, aby napríklad po registrácii na hranici na Slovensku o nich vedeli vo všetkých členských krajinách. "Aby boli určené nielen pre humanitárnu pomoc, ale aj pomoc deťom a preto, aby sa mohli vzdelávať,“ uviedol europoslanec Ivan Štefanec. "Aby nedochádzalo k tomu, o čom sa už dnes otvorene hovorí, že miznú ukrajinské deti ktoré unikajú spred vojny a nevieme kde sú," dodal europoslanec Róbert Hajšel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy