Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zdražovanie a chudoba. Odborári chcú od vlády rýchle riešenie. Inak prídu veľké protesty
Zdielať na

Zdražovanie a chudoba. Odborári chcú od vlády rýchle riešenie. Inak prídu veľké protesty

BRATISLAVA / "Vláda nenačúva ľuďom a čo je ešte horšie, ne-pomáha im". Takto zhrnuli aktuálnu situáciu odborári. Rozhodli sa upozorniť na veľké zdražovanie, narastanie chudoby a neriešenie ďalších problémov tromi protestmi. Budú v Košiciach, Žiline a Trnave.

"Naša vláda v duchu hesla mŕtvy dôchodca - dobrý dôchodca navrhuje naozaj jeden likvidačný zákon za druhým," a to neboli jediné tvrdí slová, ktoré odzneli na pôde odborárov. Tvrdia totiž, že štát nefunguje pre občanov tak ako by mal.

A ani po dvoch týždňoch, keď upozorňovali na zhoršujúcu sa situáciu ľudí na Slovensku pre zdražovanie energií i potravín sa podľa nich situácia nezlepšila. Opätovne tak poukazujú na chýbajúcu finančnú pomoc na prekonanie vysokej inflácie, či na nedostatočnú valorizáciu dôchodkov v tomto roku. 
"Likvidácia týmito lapsusmi je aj likvidácia podnikateľského prostredia, nakoľko vyše 30 % slovenských kúpeľov žije z klientely dôchodcov," povedal Michal Fajin z dozornej rady Asociácie slovenských kúpeľov. Asociácia Slovenských kúpeľov, Jednota dôchodcov, zdravotníci, ale aj odborári navyše nie sú spokojní s tým, ako s nimi vláda o aktuálnej ekonomickej i sociálnej situácii rokuje. "Premiér už mal byť dávno na tripartite a informovať sociálnych partnerov o tom, čo všetko vláda pripravuje, aby sanovali dopady tejto krízy," povedal Marián Magdoško, prezident Konfederácie odborových zväzov.

Pôjdu do ulíc

Predseda vlády na túto kritiku zareagoval slovami, že koalícia už vie ako bude vyzerať balík pomoci pre ľudí, ktorý pripravilo ministerstvo financií. "Mojim cieľom by bolo, aby sme to predstavili, ak sa podarí pred Veľkou nocou, tak budem rád, to nám ostáva ešte jeden deň. Ak nie, tak, samozrejme, krátko po Veľkej noci," informoval premiér Eduard Heger. Lenže odborári už pozvali ľudí do ulíc. "V parite kúpnej sily sme poslední. Už nás predbehli krajiny ako Rumunsko a Bulharsko. Boli sme piati od konca. Za dva roky. Česi nás predbehli o 200 eur v rámci priemernej mzdy," vysvetlil Emil Machyna, predseda OZ KOVO. Ďalšími dôvodmi sú zrušenie rastu príplatkov za prácu v noci, či zrušenie zastropovania veku odchodu do dôchodku a ďalšie. "Rezort práce rešpektuje právo občanov zhromažďovať sa a vyjadrovať sa. O výške minimálnej mzdy a ďalších príplatkoch začne tripartita rokovať približne pred letom," uviedla hovorkyňa ministerstva práce Eva Rovenská. Odborárom, organizáciám a združeniam už trpezlivosť dochádza. Na konkrétne riešenia od vlády sú ochotní čakať maximálne do polovice mája. Ak ani po protestoch v Košiciach, Žiline a Trnave sa vecí nepohnú správnym smerom, odborári pritvrdia, avizujú generálny štrajk.

Prezidentka o zdražovaní

Rýchle a adresné riešenie žiada od vlády opakovane aj prezidentka Zuzana Čaputová. Hovorila o tom aj počas výjazdu na Horné Považie. Tamojší dôchodcovia s ňou hovorili práve o zdražovaní.

Hlavu štátu v meste Púchov privítali mladí folkloristi, no a neskôr sa stretla aj so seniormi, ktorí sa už nedokážu sami o seba postarať. Spolu s nimi v kruhu sedeli aj tí, ktorí týmto dôchodcom podávajú pomocnú ruku. Pri rozhovoroch s obyvateľmi Púchova prezidentka Zuzana Čaputová nevynechala ani tému, ktorá ľudí mimoriadne zaujíma - zdražovanie. 

Finančná injekcia pre agrosektor​

Prázdne regály v obchodoch nehrozia. Tvrdenia, že máme nedostatok surovín, sú šírením poplašných správ. Povedal to premiér Eduard Heger po návšteve pekárenskej firmy v Nitre. Na rozvoj agropotravinárstva vláda sľubuje aj najvyššiu finančnú injekciu v histórii. Z pôvodných 26 % zvýši podporu na 37 %, čo je nárast o 280 miliónov eur. Cieľom je, aby Slovensko získalo potravinovú sebestačnosť. Ministerstvo pôdohospodárstva tiež pripravuje opatrenie na zabezpečenie stabilných cien 13 základných potravín. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy