Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
PRIESKUM: Medzi Slovákmi stratil Putin podporu takmer o polovicu
Zdielať na

PRIESKUM: Medzi Slovákmi stratil Putin podporu takmer o polovicu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ruský prezident Vladimir Putin stratil medzi obyvateľmi Slovenska takmer polovicu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre organizáciu Globsec.

Podporu stratil u 27 % ľudí

Podpora ruského prezidenta Vladimira Putina klesla od marca roku 2021 z 55 % na 28 %. Zároveň takmer 65 % respondentov súhlasilo s tvrdením, že prezident Putin chce obnoviť ruské impérium a je preto hrozbou nielen pre Ukrajinu, ale aj pre ďalšie krajiny. Prieskum ukázal, že v slovenskej spoločnosti sa zvýšil obraz Ruska ako agresora. Až 66 % respondentov si myslí, že konflikt na Ukrajine je nevyprovokovanou a neospravedlniteľnou vojenskou agresiou Ruska, a že odpor Ukrajincov je oprávnený. 

"Pokles pozitívneho vnímania Putina je pre Slovensko, kde sme dlhodobo merali sympatie k Putinovi medzi 40 % až 55 % dospelej populácie, významný. Ruská agresia na Ukrajine predstavovala pre mnohých červenú čiaru, keď začali vnímať Rusko a Putina ako hrozbu pre našu bezpečnosť. Je to veľká príležitosť konečne prehodnotiť naratívy o Rusku, ktoré na Slovensku do vojny prevládali,“ skonštatovala vedúca Centra pre demokraciu a odolnosť v Globsec Dominika Hajdu.

Dôvera v členstvo v NATO stúpla

Väčšina respondentov, a teda 62 %, vníma NATO ako garanta slovenskej nezávislosti a územnej celistvosti a podporuje rozmiestnenie vojsk NATO na východnej hranici (61 %).

68 % opýtaných si myslí, že Slovenská republika musí stáť pevne na strane Európskej únie (EÚ) a NATO, najmä keď Rusko vyhlásilo krajiny EÚ za nepriateľské štáty. To podľa Globsecu tiež predstavuje posun a naznačuje to zvýšenie podpory pre členstvo Slovenska v NATO. V roku 2019 NATO vnímalo ako garanta bezpečnosti len 54 % ľudí. "Aj napriek dezinformáciám a konšpiračným teóriám o NATO, ktoré sa napríklad šírili začiatkom roka o Dohode o spolupráci v oblasti obrany so Spojenými štátmi americkými, si dnes ľudia na Slovensku uvedomujú, kto sú naši reálni spojenci a akú hodnotu má pre Slovensko členstvo v NATO,“ dodala analytička Globsecu Katarína Klingová.

S vojnou nesúhlasia, ale zároveň by mal Zelenskyj súhlasiť s ruskými podmienkami

Prieskum tiež ukázal, že Slováci vnímajú mnohé aspekty vojny na Ukrajine rozpačito. Napríklad ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského vníma pozitívne 54 % opýtaných a negatívne ho vníma 44 %. "Rozpačitosť v odpovediach je často spôsobená túžbou ľudí na Slovensku pre spravodlivosti, ale zároveň sa majú tendenciu uchýliť k možnosti, ktorá je najmenej konfrontačná a nastolila by rýchlo mier,“ pokračovala Klingová. Ukrajinský odpor proti ruskej invázii vedený prezidentom Zelenským je oprávnený a Rusko nemá právo požadovať ani Krym, ani iné oblasti, ani neutralitu podľa 67 % opýtaných. Zároveň 47 % respondentov uviedlo, že prezident Zelenskyj by mal súhlasiť so všetkými ruskými podmienkami, a tým zabrániť krviprelievaniu.

Prieskum uskutočnili prostredníctvom telefonických rozhovorov od 18. do 23. marca 2022. Tlačovú správu poskytol PR Manager organizácie Globsec Adam Sipos.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy