Oblačno
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Plamienok pomohol chlapcovi po ťažkom kovide, vďaka čomu mohol byť skôr doma
Zdielať na

Plamienok pomohol chlapcovi po ťažkom kovide, vďaka čomu mohol byť skôr doma

Zdroj: SITA

INZERCIA / Dvanásťročný Semir sa dostal do starostlivosti neziskovej organizácie Plamienok minulý rok v júni. Keďže kvôli svojim diagnózam a zlému zdravotnému stavu patril medzi veľmi zraniteľné deti, infekcia kovidu ho takmer stála život.

Niekedy sa k tým ťažkým ochoreniam pridružia ešte ďalšie. Inak tomu nebolo ani v prípade Semira, ktorému k vývojovej poruche mozgu, epilepsii a autizmu pribudol aj neželaný kovid. Avšak už pred nákazou museli Semira pripojiť na mimotelový obeh a dvakrát ho zachraňovať, pretože mu pľúca fungovali na 10 %. Kovid všetko ešte skomplikoval, objavili sa vysoké horúčky a kašeľ, ako aj problémy s dýchaním. V nemocnici ho uviedli do umelého spánku a napojili na umelú pľúcnu ventiláciu. „Modlila som sa k Bohu, aby to prežil. Keď mi lekári dali nádej, že to tak bude, bola som nesmierne vďačná. Semir bol totiž veľmi opuchnutý a zmenený, neprajem taký pohľad žiadnej mame. Kvôli kovidu som prišla aj o otca a bála som sa, že budeme mať dva pohreby,“ trasie sa Semirovej mame Klaudii hlas.

Čo bude ďalej po prepustení z nemocnice?

Semir strávil v umelom spánku na pľúcnej ventilácii až tri mesiace. „V nemocnici urobili pre neho maximum. Pani primárka mi pred jeho prepustením navrhla skontaktovať sa s Plamienkom. Povedala mi, aby som sa nebála, pretože Plamienok sa o neho dobre postará,“ spomína chlapcova mama. Pri odchode domov ich vybavili domácou pľúcnou ventiláciou, v krku mal kanylu a na bruchu PEG na podávanie mixovanej a umelej stravy. „Lekári z Plamienka prišli hneď po našom príchode domov a vysvetlili mi, ako mám čistiť PEG a kanylu - to všetko bolo pre mňa nové. Aj predtým som ho musela kŕmiť, no dokázal sám hrýzť a prehĺtať. Tieto schopnosti však boli po dlhšom umelom spánku preč. Kovid jeho telo úplne zdevastoval,“ spomína Klaudia, ktorá bola odhodlaná naučiť sa s pomocou Plamienka všetko potrebné.

SITA

Prvé týždne a mesiace boli náročné, no nechýbala pomoc a opora

Starostlivosť o chorého Semira si v domácich podmienkach vyžadovala pedantnosť, najmä z obavy náhlych život ohrozujúcich infekcií. „Keď dostal horúčku, hneď som volala Plamienok. Viackrát sme sa museli vrátiť do nemocnice, no postupne nás nastavili na domácu liečbu. Teraz už má len kanylu, dýchací prístroj nepotrebuje, lebo dýcha sám cez deň i v noci,“ teší sa Semirova mama, ktorá tvrdí, že náročné obdobie by bez Plamienka nezvládli. „Nevedela by som, aké lieky mu podávať a čo robiť pri zhoršení jeho stavu, mal veľmi zlú imunitu. Lekári z Plamienka zasiahli hneď a vedeli mu nasadiť liečbu. Pobyt v nemocnici by bol rizikový a znamenal by hrozbu ďalšej nákazy,“ vysvetľuje Klaudia, ktorej syn môže byť vďaka Plamienku tam, kde to pozná a kde sa cíti dobre. Jeho stav sa natoľko zlepšil, že ich Plamienok mohol prepustiť a dávajú to už sami.

Plamienok pomáha už dve desaťročia

Nezisková organizácia Plamienok sa už 20 rokov bezplatne stará o nevyliečiteľne choré deti a smútiace rodiny. Takmer každý deň počas minulého roku vyrážali ich lekári, zdravotné sestry, psychológovia a sociálni pracovníci za 36-timi ťažko, nevyliečiteľne chorými deťmi a ich rodinami. Absolvovali 410 návštev a najazdili neuveriteľných 61 336 kilometrov. Hoci väčšinu roku trávia na cestách, neprekáža im to. Vďaka tomu, že ľudia z Plamienka sú na cestách, môžu byť nevyliečiteľne choré deti doma s rodičmi a súrodencami, nie v nemocnici.

Od roku 2011 v Centre smútkovej terapie v Bratislave na Zadunajskej 6/A terapeuti Plamienka bezplatne poskytujú psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Konzultácie s odborníkmi sú jednou z foriem bezplatnej pomoci nevyliečiteľne chorým i smútiacim deťom. Plamienok ponúka konzultácie s lekárom rodičom detí s nevyliečiteľnou diagnózou a tiež rodičom, ktorí takéto dieťatko čakajú. Rodičia detí, ktoré stratili rodiča alebo súrodenca, môžu bezplatne využiť konzultácie so psychológom, ktoré im pomôžu vyriešiť konkrétny problém či situáciu súvisiacu so správaním a prežívaním dieťaťa. Tieto bezplatné konzultácie sú určené aj pre učiteľov detí po strate blízkeho.

SITA

Pomôcť môžete aj vy formou 2 % daní

V najnáročnejších životných chvíľach sa nikto z nás bez pomoci nezaobíde a aby ju Plamienok dokázal poskytovať rodinám aj naďalej závisí od toho, koľko financií sa im podarí získať od dobrovoľných darcov, napríklad aj formou 2 % daní. Ak chcete aj vy darovať 2 %, všetky potrebné informácie nájdete na stránke https://www.plamienok.sk/podporte-nas/darujte-2