Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Seniorov z vyhoreného domu dôchodcov ubytovali v nemocnici a v športovej hale
Zdielať na

Seniorov z vyhoreného domu dôchodcov ubytovali v nemocnici a v športovej hale

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Prvú noc v novom prostredí majú za sebou starkí, ktorí obývali spišskonovoveský domov dôchodcov. Po tom, čo vyhorel, seniorov rozmiestnili v nemocnici, najbližších zariadeniach a najväčšia skupina našla útočisko v športovej hale. Chýba im síce komfort, ale statočne to spolu s personálom zvládajú.

K vyhorenému domovu dôchodcov už dorazili aj vyšetrovatelia a kompetentné orgány. Dokumentujú škody, stav stavby a zisťujú taktiež príčinu požiaru. Kým odborníci pracujú, od popoludnia je rušno v miestnej športovej hale. Seniorov čakala prvá noc mimo domova. "K veciam, čo sa podarilo zachrániť, tak sa teším liekom. Dievčatá mali lieky v liekovkách nachystané na dva týždne. A z troch oddelení sa nám po vykonaní evakuácie podarilo zachrániť aj tieto lieky," povedal riaditeľ domova dôchodcov Štefan Šiška. 

Podľa ošetrovateliek zvládli starkí prvú noc v novom prostredí statočne. Personál sa musel vysporiadať aj s takou rutinou ako je ranná hygiena. "Musíme sa im viac venovať, pracovať s nimi a verím, že to zvládneme spoločne. Hygienu sme ráno zvládli, s tým že bola to improvizácia. Je niečo, čo nám chýba. Sú to osobné veci, tie ostali v skriniach," uviedla úseková sestra Vlasta Sliveková. "Po prvotnej informácií, že v domove dôchodcov sa nikto nezranil, čo nás veľmi potešilo. Sme boli požiadaní o spoluprácu pri umiestnení klientov. Po dohode sme umiestnili 26 klientov. Sú to všetko ležiaci pacienti, vyžadujúci komplexnú lekársku starostlivosť," povedala riaditeľka nemocnice Renáta Šuleková. 

Spišskú Novú Ves čaká mimoriadne zasadnutie zastupiteľstva. Rokovať sa bude o peniazoch, ktoré by mohli vyčleniť na vyhorený domov. Už je jasné, že požiar zničil celé najvyššie poschodie. Nižšie sa oheň nedostal. Odhadovaná škoda sa pohybuje okolo dvoch miliónov eur. Mesto by chcelo na rekonštrukciu vyčleniť 200 000 eur. "Zbierkový účet, darovací účet zverejníme taktiež na webových stránkach. Zajtra je ohlásený pán minister, že príde na osobnú návštevu," uviedol primátor Spišského Nového Mesta Pavol Bečarík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy