Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Bratislave otvorili veľkokapacitné centrum pre Ukrajincov
Zdielať na

V Bratislave otvorili veľkokapacitné centrum pre Ukrajincov

BRATISLAVA / Doposiaľ si o štatút dočasného útočiska, požiadalo v hlavnom meste viac ako 11 800 utečencov. Napriek tomu, že ich príchod na Slovensko sa za posledné dni znížil, Bratislava sa pripravuje na ďalšiu väčšiu vlnu. Kompletná pomoc je sústredená do veľkokapacitného centra pomoci, kde Ukrajinci vybavia všetko na jednom mieste.

Pôvodne mali byť priestory bývalej dočasnej autobusovej stanice určené na demoláciu. Po novom budú fungovať ako priestory veľkokapacitného centra pomoci, v ktorom budú schopní vybaviť až 2 500 ľudí, utekajúcich z Ukrajiny. "Po príchode do Bratislavy bude tu na Bottovej zabezpečená aj psychosociálna a zdravotná pomoc, právne poradenstvo, dôstojné priestory na oddych, vrátane zázemia pre deti. Občerstvenie a zázemie pre hygienu," vyjadril sa primátor Bratislavy Matúš Vallo.

"Pre kojace mamičky alebo matky s deťmi, ktoré potrebujú mať svoj kľud a priestor, sme pripravili miestnosť, ktorú potom vieme ešte rozšíriť o ďalšiu miestnosť, ktorú máme vzadu pripravenú, podľa počtu, koľko ich bude," vysvetlil koordinátor riešenia humanitárnej krízy, Ivan Peschl. Malý priestor sa dokonca našiel pre náboženskú kaplnku. V centre vybudovali aj dočasné pracovisko cudzineckej polície, ktoré bude fungovať v nepretržitej prevádzke. "Priemerná dĺžka takéhoto vybavenia, trvá zhruba 15 až 20 minút, takže za hodinu dokážeme vybaviť približne 80 ľudí," vyjadril sa riaditeľ hraničnej a cudzineckej polície Jozef Jaško.

"Máme tu migračný úrad, máme tu ÚPSVaR, ktorý tu bude mať svojich dvoch pracovníkov, kde si ľudia budú môcť napríklad požiadať o dávky v hmotnej núdzi," dodal Peschl. "A potom, ak ten človek napríklad potrebuje nejaké ďalšie poučenie, alebo nasmerovanie ohľadne akýchkoľvek ďalších právnych otázok, tak si ho vezmeme sem a tu už sa s ním porozprávame individuálnejšie," vyjadrila sa riaditeľka Ligy za ľudské práva Zuzana Števulová. 

Budovu mestu, bezodplatne, do konca roka prenajal súkromný investor

Štát preplatí energie, prevádzkové náklady a prispeje aj na základné občerstvenie. "To znamená bageta, voda, tam to štát prepláca niekde na úrovni 2,50 eur denne a potom je tu množstvo neziskových a neštátnych organizácií a našich dobrovoľníkov, ktorí na tom pracujú s tým, že veľa z nich to má hradené z grantov a ďalšie budeme musieť financovať aj my, ako Bratislava, ale robili sme to všetko tak, aby to bolo udržateľné," vysvetlil Peschl.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy