Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vojaci NATO na Slovensku: Majú pomôcť chrániť východný blok aliancie
Zdielať na

Vojaci NATO na Slovensku: Majú pomôcť chrániť východný blok aliancie

BRATISLAVA / Začiatkom týždňa bude parlament hlasovať o zriadení obrannej jednotky NATO na Slovensku. 2 100 vojakov z Česka, Poľska, Holandska, Slovinska a Spojených štátov spolu s technikou nám majú pomôcť chrániť východný blok aliancie. Minister zahraničia Ivan Korčok pripomína, že kým pred pár týždňami bola takáto myšlienka vnímaná kriticky, aktuálna agresia Ruska všetko mení. A tí, čo jeho, či ministra obrany volali vlastizradcami, dnes možno zahlasujú za príchod vojakov.

Opozícia už nevylučuje podporu prítomnosti vojsk

Človek mieni, Putin mení. Už aj opozícia sa prikláňa skôr na stranu Ukrajiny a nevylučuje podporu prítomnosti vojsk na Slovensku. V sobotných dialógoch RTVS, to nevylúčil poslanec za Smer, Ladislav Kamenický. Ten, ktorý sa zúčastnil aj proruskej demonštrácie. "Ja poviem otvorene, my budeme o tom ešte diskutovať na klube, budeme mať klub a potom povieme jasné stanovisko, povieme, ako sa k tomu postavíme," vyjadril sa Ladislav Kamenický. Už pred niekoľkým dňami, sa k zámeru koalície pripojil aj opozičný Hlas. "Poslanci za to zahlasujú, je to aj signál spojencom," vyjadril sa Peter Pellegrini.

Minister obrany Jaroslav Naď, podobne ako aj minister zahraničia Ivan Korčok, si najmä pri podpore obrannej zmluvy s USA, vypočuli svoje, dnes majú jasný odkaz. "Ja si myslím, že každý, kto má zdravý rozum, bude za a ostatní sú mi ukradnutí," vyjadril sa minister obrany Jaroslav Naď. Naď tiež oznámil, že sa k nám chystá americký minister obrany. "Sme jedinou krajinou, ktorú navštívi v rámci príchodu do Európy," dodala hovorkyňa ministerstva obrany, Martina Kovaľ Kakaščíková. S ministrovým názorom súhlasí aj europoslanec Martin Šimečka : "Je to proti slovenským záujmom a myslím, že takéto hlasy, by sme v demokratickej politike nemali mať."

Martin Šimečka sa aktuálne vrátil z Ukrajiny. Jeho cesta spolu s kolegami, bola z bezpečnostných dôvodov dopredu neohlásená. Do ukrajinského Ľvova, kde sa sústredí zhruba 200-tisíc utečencov z Kyjeva a východu, ho doviezli za policajnej asistencie, autom z Varšavy. Únii sprostredkoval, čo momentálne najviac potrebujú. "Potrebujú spôsobilosti tým náletom zhora. Potrebujú jedlo, vodu a lieky," dodal na záver.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy