Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Zariadenie Častá-Papiernička sa stalo útočiskom pre matky s deťmi. O hygienické potreby sa postarali i poslanci
Zdielať na

Zariadenie Častá-Papiernička sa stalo útočiskom pre matky s deťmi. O hygienické potreby sa postarali i poslanci

ČASTÁ / PAPIERNIČKA - Ubytovanie známe aj ako rekreačné zariadenie našich politikov Častá-Papiernička sa stalo dočasným útočiskom pre ukrajinské matky s deťmi. O hygienické potreby a šatstvo sa postarali i poslanci, či zamestnanci účelového zariadenia národnej rady. Pomáhajú aj obyvatelia okolitých obcí.

Elena vysvetľuje, že prišli len v tom, čo mali na sebe. Jej sestra Viktória zasa spomína, že ich 24. februára zobudili výbuchy. Všetko nechali tam a vycestovali netušiac kam idú. My sme nevedeli kam, len sme išli. "Nevedeli sme, kam ideme, len sme išli," povedala Viktória. Nakoniec skončili kúsok od Bratislavy, kde študuje jej dcéra. Dostali všetko. Jedlo, ubytovanie, pomoc. A predsa im veľa chýba. Mnohí tam nechali celý svoj život, svoje domy, no najmä starých rodičov či svojich mužov.

"Na MDŽ som po prvýkrát nedostala kvety od môjho muža. O svojich rodičoch nemám správu od 28. februára," povedala Ľudmila. Je to jedna z prvých rodín, ktorú na hraniciach zobral predseda národnej rady Boris Kollár. "Na vlastné náklady sme zobrali autobusy a odchytávali sme rodiny," povedal Kollár. Natália sa rozhodla odísť potom, čo susedný dom zasiahla raketa. "Keď letela raketa, vedeli sme, že musíme ujsť," povedala Natália. Po ceste do Bratislavy im neostalo nič ani peniaze. Zachránil ich status, ktorý si prečítal poslanec Peter Pčolinský. "Nechali sme tam všetko, čo sme mali, a tak som napísala status, lebo sme ostali aj bez peňazí," uviedla Natália. 

Väčšina žien nechala na Ukrajine úplne všetko, niektoré si zobrali vysokoškolské diplomy, pretože sa chcú zamestnať. "Píšeme ženám životopisy. Niektoré majú vysokoškolské vzdelanie, no sú ochotné robiť úplne všetko," uviedla poslankyňa Petra Krištúfková. Deťom už vybavujú dochádzku do školy. Aj v Bratislave už tento týždeň prijali do škôl prvé ukrajinské deti. "Deti z tried nosili ukrajinským deťom zošity, perá, farbičky, lebo niektoré deti nemali nič," povedala zástupkyňa riaditeľky ZŠ Ružová dolina Renáta Dvončová. Školy im zabezpečia aj kurz slovenčiny. "Majú úľavu ohľadom jazyka celý rok. Poskytujeme im čas, naučiť sa jazyk," uviedla Dvončová. Deti by sa radi vrátili ku škole aj hudbe. Mnohí nevedia, či a kedy sa vrátia domov, ďakujú ale za pomoc a prijatie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy