Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Tenisky: história najobľúbenejšej obuvi
Zdielať na

Tenisky: história najobľúbenejšej obuvi

Zdroj: CCC shoes

INZERCIA /  Premýšľali ste niekedy nad tým, ako vlastne vznikli tenisky? Poďte sa s nami začítať do rýchleho prehľadu o histórii najobľúbenejšej obuvi v každej vekovej kategórii. História tenisiek siaha ďaleko do minulosti a sú možno staršie, ako by ste si mysleli. Tenisky sú všade naookolo, nosíme ich do práce a školy, večer do reštaurácie, na šport.

Ako vznikol názov tenisky?

Pojem "sneakers" (tenisky) sa používa už viac ako sto rokov. Prvýkrát ho použil americký reklamný agent, Henry Nelson McKinney, v roku 1917. Názov je odvodený od slova sneak - zakrádať/plížiť sa. Vďaka gumovej podrážke je nosenie tenisiek tichšie a nenápadnejšie, akoby ste sa v nich zakrádali.

Dávna história tenisiek

Na začiatku 70. rokov 19. storočia sa nosili tenisky známe ako plimsolls = kecky. Ľudia ich obľubovali na dovolenkách, ale takisto sa stali aj súčasťou sveta športovcov. Vtipné je, že v tom čase ste nevedeli, ktorá teniska je pravá, a ktorá ľavá.

Prvá spoločnosť, ktorá začala vyrábať tenisky, vznikla v roku 1886. Na prelome 19. a 20. storočia sa táto športová obuv stala čoraz populárnejšou na voľnočasové a outdoorové aktivity.

20. storočie a teniskový boom v Amerike

Na začiatku 20. storočia začal teniskový boom, pretože sa po roku 1917 vyrábali už vo veľkom. V tom istom roku sa zrodili Converse All-Stars - priekopníci sveta tenisiek a keciek. O niekoľko rokov ich podporil basketbalový hráč Indiana Hoops Chuck Taylor a vznikli známe Chuck Taylor All-Stars - converse - ktoré sú dodnes najpredávanejšími teniskami všetkých čias.

Prelom tenisiek na Olympijských hrách

Olympijské hry, ktoré sa konali v Berlíne v roku 1936, podnietili popularizáciu tenisiek vo zvyšku sveta. Basketbalisti hrali v Converskách, bežci bežali v známych Adidas. Do 40. rokov 20. storočia vznikli mnoho známych značiek, ktoré existujú dodnes: New Balance, Fila, Gola, Wilson a iné.

Tenisky ako módny doplnok

Po druhej svetovej vojde došlo ku kultúrnej zmene a mladšie generácie začali nosiť tenisky ako módny doplnok. Vznikli nové značky - Diadora, Onitsuka Tiger a Puma.

Takisto sa po vojne rozrastali voľnočasové aktivity, na ktoré ľudia využívali tenisky. Práve v tomto období sa začal rozmach predaja, do takej miery, že sa predaj koženej a štandardnej obuvi očosi znížil. V 60. rokoch k vznikli ďalšie dve ikonické značky - Nike a Vans. Rovnako tak prišli na trhu aj prvé bežecké tenisky s vlnkovou podrážkou (New Balance Trackstar). ,

Spolu s technologickým pokrokom sa začala vyrábať obuv prispôsobená špecifickým športom a aktivitám, až sme sa dopracovali k dnešným modelom.

Najčítanejšie správy