Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jeden zlý krok a turista sa kúpe v ľadovej vode. Najväčšia zimná atrakcia robí záchranárom starosti
Zdielať na

Jeden zlý krok a turista sa kúpe v ľadovej vode. Najväčšia zimná atrakcia robí záchranárom starosti

SLOVENSKÝ RAJ / Stačí jeden zlý krok a turista sa kúpe v ľadovej vode. Taká je situácia v prielome Hornádu. Rieka nie je úplne zamrznutá, napriek tomu priťahuje turistov. Ide totiž o najväčšiu zimnú atrakciu v Slovenskom raj. Starosti ale robí horským záchranárom.

Horskí záchranári varujú turistov. Pri prechode čiastočne zamrznutým Hornádom je potrebné používať v prvom rade zdravý sedliacky rozum. V žiadnom prípade sa nepribližujte ku nezamrznutým miestam.

"Posledné dva týždne síce mrzlo slušne. Ale stále to nestačilo na to, aby ten Hornád zamrzol komplet celý," povedal náčelník Horskej záchrannej služby, Ivan Krajčír.

"Sú iba úseky, ktoré sú z časti zmrznuté. My jednoznačne odporúčame, aby tí ľudia išli iba po turistickom chodníku," priblížil riaditeľ správy Národného parku Slovenského raja, Tomáš Dražil.

Stav ľadu na rieke je najčastejšia otázka, ktorú záchranári z Raja počúvajú. Realita je taká, v niektorých miestach je Hornád v Prielome zamrznutý dokonale. V iných je tenká nebezpečná škrupina.

"Nápad to je dobrý, len je to veľmi nebezpečné. Momentálne v týchto podmienkach, keďže ľad je na rôznych miestach roztopený. Príroda je tu krásna, určite sa to oplatí, ale nie v týchto podmienkach," vyjadril sa bežkár Radovan Uhlár.

"Chceme upozorniť turistov, aby aj napriek tomu že sú aj také miesta, kde sa dá prejsť plynulejšie tých pár sto metrov po ľade, aby dávali pozor. Aby boli pripravení, keby sa náhodou niečo stalo, vedeli sa vyprostiť z toho prepadnutia, aby nešli sami," doplnil Krajčír. 

Podľa záchranárov je lepší prípad, keď do vody spadnú tak po kolená, vtedy si postihnutý dokáže pomôcť aj sám. V súčasnej zime je väčší problém, keď sa namočí celý

"Rýchle dochádza k podchladeniu. Tak zabrániť tomu človeku, aby sa podchladil. V každom turistickom batohu by sa nemala chýbať lekárnička a v nej tá reflexná fólia, do ktorej by bol zabalený," hovorí Ján Knuteľ, záchranár Horskej záchrannej služby.

A potom čo najrýchlejšie sa prezliecť do suchých náhradných vecí. Chlapi z Horskej služby si pre samovyprostenie z ľadu vytvorili aj zlepšovák

"Pomocou týchto dvoch vecí sa človek dokáže ľahšie dostať na ten ľad. Akoby mal len tak holými rukami tápať po ľade. Je to kus dreva, napríklad porisko z metly, treba tam nabiť hrot. Ideálne je na konci mať ušká, cez ktoré sa dá prevliecť šnúrka," priblížil Knuteľ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy