Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prasacia kauza pokračuje. Opozičný Hlas žiada Vlčanovu rezignáciu
Zdielať na

Prasacia kauza pokračuje. Opozičný Hlas žiada Vlčanovu rezignáciu

BRATISLAVA / Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan osobne schválil systém vyplácania financií v prasacej kauze svojho už bývalého štátneho tajomníka. Tvrdí to opozičný Hlas na základe uniknutej e-mailovej komunikácie, podľa ktorej mal Vlčan o dotáciách rozhodovať pre vyvolených takzvane poza búčky. Vlčan sa háji tým, že o možnosti dostať dotáciu za vyplnenie dotazníka o africkom more ošípaných mal každý. Samotnú schému, na základe ktorej farmári peniaze dostali, obhajuje.

Za jednu sviňu dotácia 4 500 eur. Štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Milan Kyseľ čelil obvineniu, že sa rodinná firma z titulu jeho funkcie dostala k peniazom za vyplnenie dotazníka o tom, ako sa vysporiadajú so šírením afrického moru, pre ktorý už aj veľké farmafirmy museli utratiť desiatky tisíc prasiat. Opozičný Hlas teraz na základe uniknutých e-mailov tvrdí, že vzorec na udeľovanie dotácii osobne schválil minister.

"Našiel sa niekto na ministerstve, kto sa už nemohol pozerať na korupciu. Na základe informácie informácií, ktoré sme obdržali, môžeme skonštatovať, že všetko schválil minister Vlčan. Zároveň o tejto podpore, ale nechcel verejne informovať," povedal poslanec NR SR Róbert Puci. 

No a následne vyšlo najavo, že Vlčanov tajomník si prišiel na slušnú sumu 27-tisíc eur z dvojmiliónového balíka, ktoré si podelilo 86 chovateľov z takmer troch tisíc. Opozícia spomína trestné oznámenie, keďže tajomník dostal porovnateľné peniaze s veľkochovateľmi. Tiež žiadajú Vlčanovu hlavu. Ten opätovne priznal, že nepriznanie možného konfliktu záujmov nebolo správne.

"Je pravda, že dopredu treba informovať, že rodinná farma sa ide zapojiť do nejakej výzvy," povedal minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Minister pôdohospodárstva si za spomínanou schémou stojí, keďže podľa neho na veľkosti farmy nezáleží a k rezignácii sa vyjadril jasne. 

Minister aj predostrel dôvod, prečo si myslí, že čelí silnej kritike. "Chápem nervozitu niektorých sprostredkovateľov," uviedol Vlčan. 

Celá kauza má aj ďalší rozmer. Zatiaľ čo opozícia tvrdí, že k peniazom sa dostala hŕstka vyvolených, Vlčan oponuje, že do dotazníkovej schémy sa dostali chovatelia 470-tisíc z pol milióna oficiálne evidovaných prasiat. 

Keďže čísla prasiat nesedia. ministerstvo pôdohospodárstva vykoná audit po celom Slovensku. "Tak nekvalitné dáta máme na rezorte, bude si to vyžadovať radikálne kroky," dodal Vlčan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy