Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obchvat v Košiciach zastavili kvôli dvom slovám. Šéf Úradu pre verejné obstarávanie tvrdí, že sú kľúčové
Zdielať na

Obchvat v Košiciach zastavili kvôli dvom slovám. Šéf Úradu pre verejné obstarávanie tvrdí, že sú kľúčové

KOŠICE / Dve slovíčka rozhádali našich politikov s úradníkmi. Minister dopravy tesne pred sviatkami ostro skritizoval rozhodnutie úradu pre verejné obstarávanie, že súťaž na obchvat Košíc treba zrušiť pre dve chýbajúce slová v dokumentoch. Lenže podľa šéfa úradu ide o dve kľúčové slová. Nateraz teda platí, že stavať sa ani nezačne.

"Úrad nám nariadil zrušiť súťaž kvôli dvom slovám. Kvôli dvom chýbajúcim slovám. A tie znejú alebo a ekvivalent," povedal minister dopravy Andrej Doležal ešte pred Vianocami. 
Ministerstvo žiadalo, aby výstavba obchvatu prebiehala podľa medzinárodných štandardov s názvom FIDIC. Podľa úradu pre verejné obstarávanie existujú aj ekvivalenty.

"Každý normálny, kto aspoň išiel okolo stavby, alebo bol na stavbe, vie čo je to FIDIk, a vie, že toto rozhodnutie je absurdné a nezmyselné a poškodzuje záujmy slovenskej republiky," uviedol Doležal. 

"Tých ekvivalentov je hneď niekoľko," povedal šéf Úradu pre verejné obstarávanie Hlivák. Dodal, že predvianočná emotívna tlačovka ministra vraj spustila vlnu nenávisti voči celému úradu.

"Pod emóciou, ktorú vyvolal aj minister dopravy, ste nám nadávali aj nás verejne osočovali, dokonca mňa na Wikipedii pochovali," uviedol Hlivák. Šéf úradu dokonca tvrdí, že sám minister bežne podpisuje súťaže, v ktorých spomínané dve slová bežne figurujú. Predošlé kontroly aj súdy ich aj odobrili.

"NDS pred vyhlásením tejto spornej ale aj po, roky súťaže, kde úrad tuto vykonal kontroly a konštatoval, že je to správne," skonštatoval Hlivák. 

Stavebná fakulta technickej univerzity v Košiciach dávala k súťaži odborné stanoviská. Tvrdí, že ekvivalenty k štandardom FIDIc síce existujú, no pre obchvat Košíc sú nepoužiteľné. "Tieto štandardy nie je možné plne považovať za ekvivalentné k zmluvným podmienkam FIDIC, aj vzhľadom na to, že nejde o medzinárodne uznávané štandardy," povedal Mesároš. 

Minister dopravy trvá na svojich vyjadreniach spred Vianoc, že ide o bazírovanie na slovíčkach. Vďaka čomu Košičania nebudú mať obchvat.

"Disponujeme štyrmi posudkami, odbornými posudkami, ktoré nám dávajú za pravdu. Úrad pre verejné obstarávanie si nedal vypracovať ani jeden odborný posudok," povedal Doležal. 

Slovná prestrelka bude mať pokračovanie v parlamente. Hlasy za obchvat a proti úradu dnes dokonca zazneli z radov opozície. "By som bol opatrný s dvoma slovami vo vzťahu k UVO. Ja si myslím, že sú to obrovské škody. Tá diaľnica mala stáť, malo sa to prešetrovať, či ju niekto predražil, alebo nepredražil a voči nim vyvodiť dôsledky," povedal Pellegrini. 

Šéf UVO hovorí, že ak by obchvat nestopli, hrozili by korekcie, teda pokuty z Bruselu. Minister oponuje, že keby bola aj pokuta, stále by obchvat vyšiel lacnejšie, ako začať v dnešnej dobe súťažiť odznova.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy