Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pol storočia listov. Priateľstvo medzi Nemkou a Slovenkou utužila azbuka
Zdielať na

Pol storočia listov. Priateľstvo medzi Nemkou a Slovenkou utužila azbuka

STRÁŇAVY / Už 50 rokov trvá vzácne listové priateľstvo medzi Annou Pučekovou a jej nemeckou kamarátkou Doris. Od študentských časov, cez svadbu a až po vnúčatá, dve dámy toho o sebe vedia takmer všetko.

"Mala som 16 rokov a zoznámili sme sa v Tatrách, kde bola na výmennom pobyte. Odvtedy idú naše životy spolu, tak ako starne so svojou rodinou ona, tak starnem aj ja," spomína obyvateľka obce Stráňavy. Od svojej dlhoročnej známej si uchovala všetky listy, pričom sú napísané v jazyku, ktorý nie je rodný ani pre jednu z nich. "Bola z Východného Nemecka, takže rovnako ako ja mala ruštinu, čo znamená, že si píšeme v azbuke," dopĺňa.

Jej kamarátka Doris sa z dôvodu zdravotných problémov príliš vyjadrovať nechcela a ospravedlnila sa pri našom pokuse o zistenie informácií týkajúcich sa priateľstva trvajúceho pol storočia. Naživo sa doposiaľ videli iba raz. "V roku 1990 sme ju spolu s manželom navštívili, akurát mala malého syna," tvrdí Anna. Zároveň má jedno želanie. Praje si, aby ich deti udržali nemecko-slovenské priateľstvo, ktoré utužila azbuka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy