Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Skoncovať s nikotínom nie je také jednoduché. Súvisí to aj s obavami z priberania
Zdielať na

Skoncovať s nikotínom nie je také jednoduché. Súvisí to aj s obavami z priberania

SLOVENSKO / Je čas vyhodnotiť ako dopadli novoročné predsavzatia spred roka a vytýčiť si nové. Niektoré by sa splniť mohli. Napríklad prestať fajčiť. Chce to naozaj pevnú vôľu, no často to komplikujú aj obavy, že po zahasení poslednej cigarety začne človek rýchlo priberať. Niekedy to naozaj tak je. Vedci sa domnievali, že by to mohlo súvisieť so zmenami chutí spôsobených nikotínom. Teraz sa však zdá, že to len nikotín kazí črevnú mikroflóru, takže ju potom treba opäť uzdraviť.

"Táák a je koniec, v novom roku už žiadna cigareta" - s takýmto predsavzatím sa so starým rokom lúčia mnohí z vás. A takto sa to možno opakuje aj niekoľko rokov, keďže odhodlanie, povedzme si pravdu, zvyčajne nevydrží dlho. Niekedy nestačí pevná vôľa, inokedy odradí pohľad do zrkadla. Fajčenie je podľa odborníkov závislosť, ktorú pri odvykaní mnohí len nahradia jedlom. 

"To kompenzovanie je vo veľa prípadoch kompenzovanie zvýšeným príjmom potravy," povedal gastroenterológ Ladislav Kužela. Najnovšia štúdia izraelských vedcov hovorí, že odo dňa poslednej cigarety do roka človek priemerne priberie 4,5 kilogramu a zhruba každý siedmy o viac ako 10 kilogramov. Medzi nami opýtanými nie každý mal takú skúsenosť a ani ich blízki.  

A to je presne jeden z dôvodov, prečo odvykačku od fajčenia mnohí vzdávajú. Výskumy izraelských vedcov prinášajú podrobnejšie odpovede, prečo odvykanie prináša kilá navyše.

Chýbajúci nikotín spustí v organizme človeka oveľa radikálnejšie zmeny, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Úplne zmení napríklad zloženie mikroorganizmov v tráviacom systéme. "Nikotín ničí...mení skladbu našich črevných mikróbov," uviedol Kužela. 

Experimenty s myšami ukazujú, že zloženie črevných mikroorganizmov u myší vystavených cigaretovému dymu spôsobuje priberanie u porovnávacej vzorky. Znamenalo by to, že pri odvykaní od cigariet je potrebné uzdraviť aj črevnú mikroflóru.

"Dobré črevné zdravie znamená čo najviac črevných mikróbov," povedal Kužela. Aby sme ich získali, nemusíme použiť len farmaceutické preparáty. Zaručí ich čo najpestrejšie zloženie stravy, čo najviac druhov najmä zeleniny, ovocia, bylín, korenín, plodín. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy