Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obce majú problém s pravidelným výpadkom elektriny. Trvá to už roky a riešenie je v nedohľadne
Zdielať na

Obce majú problém s pravidelným výpadkom elektriny. Trvá to už roky a riešenie je v nedohľadne

RIMAVSKÁ SOBOTA / Horné Zahorany, Kraskovo, Lukovištia a ďalších 5 okolitých obcí trápia časté výpadky elektrickej energie. Nejdú im chladničky, počítače, televízory. Musia vydržať v totálnej tme. Takto v zime im nefunguje ani kúrenie. Trvá to už roky a trvalé riešenie je zdá sa v nedohľadne.

"Nejde kúrenie, nejde voda, nejde svetlo. Jedine elektrocentrála, ale to si nemôže každý dovoliť. To je strašná nevýhoda," povedala obyvateľka Kraskova. Peter je jeden z tých, ktorý elektrocentrálu vlastní. Dostal to ako dobrú radu od miestnych, keď tu začal stavať dom. A vyplatilo sa. 

"Za posledné dva roky je to už asi piaty krát čo som musel využiť. Utekať z roboty domov, nakoľko mám malé dieťa. Moja žena sa toho bojí, takže to nevie zapnúť, prepnúť," uviedol obyvateľ Horných Zahorian Peter. 

Pri akejkoľvek zmene počasia, obyvatelia ôsmich obcí rimavskosobotského okresu tŕpnu. V takých prípadoch totiž u nich dochádza k výpadku elektrickej energie. Naposledy nemali elektrinu počas sviatkov.

Problémom je, že vedenie vysokého napätia tu prechádzajú zalesneným územím. "Akonáhle napadne prvý sniežik, tak už aj. Akonáhle zafúka väčší vietor, tak isto," uviedol starosta obce Babinec Jaroslav Benda. 

"Zapršalo a bum, už sme boli bez elektriny," uviedol starosta obce Kraskovo Ján Blaho. Niekedy trvá odstávka hodinu, niekedy pol dňa, najdlhšie tu nemali elektrinu 4 dni. 

"Sviňu sme zabili, očistili, o siedmej ráno sme zistili, že nejde elektrina, nevieme pokračovať. Tak do pol desiatej sme takto čakali," uviedol obyvateľ Zahorian. Ak dôjde k poruche, mnohokrát vôbec nie je jednoduché ju odstrániť. Najskôr musia zistiť, kde k poruchu došlo a potom zvládnuť komplikovaný terén. 

"Stalo sa to aj teraz v sobotu. Nevedeli sa so svojimi autami dostať," povedal Benda. Problém ale trvá už roky a starostovia volajú po trvalom riešení. Pravidelne píšu sťažnosti, dokonca sami navrhli aj dva riešenia. 

"Nie je konkrétna osoba, ktorá by s nami viedla dialóg. Urobíme pre to všetko, aby sme sa posunuli ďalej. Lebo toto neexistuje, aby v 21-storočí sme riešili takéto problémy," povedala starostka obce Horné Zahorany Zuzana Vysokaiová. 

Hovorca stredoslovenskej distribučnej uviedol, že problém v tejto lokalite systematicky riešia a za posledných 5 rokov zrealizovali 3 investičné akcie, ktoré výrazne obmedzili výpadky.

"Ďalším a veľmi vážnym problémom sú aj stromy v ochrannom pásme vedenia. V tomto smere by nám veľmi pomohlo, keby si majitelia uvedomili, že podľa zákona sú to práve oni, kto je zodpovedný za dodržiavanie ochranného pásma," uviedol hovorca SSD Miroslav Gejdoš. Dodal, že spoločnosť je pripravená o probléme diskutovať, vysvetliť možnosti a hľadať riešenia.

"Na druhej strane si však treba uvedomiť, že v mnohých prípadoch sme limitovaný geografickými podmienkami, technickými možnosťami a samozrejme, ako štátom regulovaný subjekt, aj ekonomicky," dodal Gejdoš. 

Najčítanejšie správy