Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Od nového roka hrozí za prohormóny väzenie. Aj napriek veľkým rizikám ich užívajú i profesionálni športovci
Zdielať na

Od nového roka hrozí za prohormóny väzenie. Aj napriek veľkým rizikám ich užívajú i profesionálni športovci

BRATISLAVA / Na internete sa šíri nový biznis s dopingom. Reč je o pro hormónoch a ide o skupinu látok s anabolickými účinkami. Odborníci hovoria o mimoriadnom nebezpečenstve. Aj napriek fatálnym následkom sú tieto produkty stále veľkým lákadlom pre mnohých profesionálnych aj amatérskych športovcov.

Rozšírené akné, impotencia, či nekontrolovateľná a zvýšená agresivita. To sú len niektoré z prejavov užívania takzvaných doplnkov výživy, ktoré aktivizujú hormonálne hladiny. Hoci primárne nemajú účinok ako anabolické steroidy, po určitom čase ich užívania sa tak začínajú prejavovať.

"Tak prohormóny sú predovšetkým syntetické látky, sú to prekurzory hormónov, s tým že sami o sebe nemajú anabolický potenciál ale pokiaľ sa vovedú do ľudského tela primeraným spôsobom, to znamená doplnkami výživy tak v pečeni za pomoci enzýmov vytvárajú hormóny, ktoré už majú anabolický efekt," povedal prezident Slovenskej antidopingovaj akadémie Miroslav Motyčík. 

Užívanie prohormónov má ale viac negatív ako pozitív. Formovanie postavy s ich pomocou prináša vedľajšie účinky, ktoré môžu podľa lekára poriadne skomplikovať život. Problémom je najmä nekontrolovateľný stav organizmu. 

"Prohormóny spôsobujú takzvanú metabolickú búrku v organizme čo môžeme prirovnať k hurikánu alebo uragánu, ktorý zamieša hladiny hormónov mimoriadne negatívnym spôsobom," uviedol lekár, antidopingový komisár Pavel Malovič. 

Hoci prohormóny nemajú na Slovensku dlhú tradíciu, v uplynulom čase zažili veľký boom. Fitnes tréner upozorňuje na ich nedostatočné preskúmanie ako aj slabé vedomosti užívateľov o týchto látkach. Viacerí predajcovia používajú sofistikované marketingové stratégie.

"Jednoducho upravia alebo modifikujú receptúru alebo vymyslia nové látky, ktoré ešte nepatria medzi zakázané látky a tým pádom sa môžu voľne predávať," uviedol fitness tréner Boris Prekop. 

"Existuje ten pojem anabolické šialenstvo. Prohormóny nie sú bezpečné a nikdy ani bezpečné nebudú lebo spôsobujú rozvrat organizmu a nielen po tej fyzickej stránke ale aj po tej psychickej stránke," povedal Malovič. 

Od budúceho roka vstupuje do platnosti novela zákona, ktorá upravuje zaobchádzanie látok s anabolickým účinkom. "Bude to trestné v prípade ak páchateľ zaobchádza s takouto látkou, ktorá má minimálne 10-násobok takejto látky, je to takzvaný väčší rozsah. Čo sa považuje za väčší rozsah, môže to byť nejaká nedeliteľná časť, to znamená tabletka, injekcia, striekačka," uviedol Tomáš Strémy, Katedra trestného práva PF UK Bratislava. 

Za predaj a držbu látok s anabolickým účinkom budú hroziť 3 roky za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy