Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Náročná záchranná akcia v Malej Fatre. Mladého Čecha ratovalo osem horských záchranárov
Zdielať na

Náročná záchranná akcia v Malej Fatre. Mladého Čecha ratovalo osem horských záchranárov

MALÁ FATRA / Horskí záchranári z Malej Fatry vyrazili včera podvečer na pomoc mladému českému turistovi. Na túru išiel aj s kamarátom, no pri schádzaní z Malého Fatranského Kriváňa si poranil nohu tak, že už nedokázal urobiť ani krok.

Čechovi vyrazilo na pomoc 8 horských záchranárov, počasie bolo mimoriadne zlé k zranenému sa dostali po dvoch hodinách. Sneh silný vietor a nízka pocitová teplota toto všetko komplikovalo horským záchranárom akciu.

"Po príchode na miesto sme zistili že sú tam slovenskí turisti, ktorí mu poskytli prvú pomoc," povedal Lukáš Gallo, HZS Malá Fatra. Mladá dvojica našťastie vedela, čo má robiť, vykopali záhrab a zranenému turistovi, tak vytvorili závetrie spoločne čakali na horských záchranárov. Tí turistovi nohu ošetrili, zafixovali a zabalili ho do saní. 

"Vzhľadom na zlé poveternostné podmienky sme ho zateplili a vytvorili sme mu telesný komfort," uviedol Andrej Bárdy, HZS Malá Fatra. 

"Sme šli dole kopcom na niektorých sme museli použiť lano na niektorých miestach sme museli vyťahovať sane do kopca bolo to náročné," povedal Bárdy. Turisti síce neboli oblečení zle, no niektoré veci podcenili. 

Prechádzali po hrebeni Malej Fatry, kde nebolo žiadne tyčové značenie, mohli ľahko zablúdiť. "Sú tam strmé zrázy, takže pokiaľ tam človek vojde môže strhnúť lavínu. Je to veľmi nebezpečné hýbať sa po hrebeni v zlom počasí," uviedol Bárdy. 

Celá akcia trvala 7 hodín. "Pre zlé podmienky to bola ťažká akcia aj pre záchranárov," povedal Gallo. Na mieste je preto aj upozornenie pre turistov. 

"V zimnom období je letné turistické značenie neplatné a mali by sa pohybovať po zimnom tyčovom značení," dodal Bárdy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy