Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Od januára prichádza revolúcia v separovaní PET fliaš. Za jednu fľašu dostanete 15 centov
Zdielať na

Od januára prichádza revolúcia v separovaní PET fliaš. Za jednu fľašu dostanete 15 centov

BRATISLAVA / Viac ako miliarda plastových fliaš a 350 miliónov plechoviek. Približne toľko sa ich ročne predá v našich obchodoch. A už od nového roka sa na niektorých miestach spúšťa ich zálohovanie aj s veľmi dobrým nápadom. Sumu za vrátené fľaše môžete venovať na podporu čistenia prírody od nelegálnych skládok a vyhodeného odpadu.

Od 1. januára budete môcť naďalej prázdne plastové fľaše a plechovky od nápojov dávať do separovaného zberu, ako sa patrí, alebo za ne v predajniach získať späť zálohu. Jeden z obchodných reťazcov navyše ponúka aj ďalší druh pomoci prírode - okrem toho, že fľaše a plechovky prinesiete do predajní a tak môžu byť znovu použité - môžete sa rozhodnúť, že svojich 15 centov za vrátený kus venujete dobrovoľníkom, ktorí chodia upratovať odpad v prírode.

"Rozhodli sme sa zákazníkom ponúknuť aj inú možnosť - venovať zálohu organizácii Upracme Slovensko... ktorá bude podporovať dobrovoľnícke aktivity, ktorých cieľom je čistenie prírody," povedal vedúci úseku komunikácie Lidl Slovensko Tomáš Bezák. 

Asi dvadsaťtisíc ľudí zapojených do čistenia prírody vyzbieralo za uplynulé štyri roky až 400 ton odpadu. "Budeme aj upratovať odpad, ktorý sa žiaľ už v prírode nachádza alebo bude nachádzať," uviedla členka iniciatívy Upracme Slovensko Veronika Repiská. 

Takéto aparáty, ktoré vedia triediť aj sklenené fľaše, sú už nainštalované v stovkách predajní obchodných reťazcov po celom Slovensku. "Tak, aby sme získali čo najmenší objem, aby sme pri preprave nevozili vzduch./Vo finále tá plastová fľaša vyzerá takto, stlačená, prederavená, pripravená na ďalšie zhodnotenie," uviedol Bezák. 

Je to univerzálny systém. Fľaše označené Z, teda zálohované, môžete vrátiť v ktorejkoľvek sieti predajní potravín, nezávisle od toho, kde ste ich kúpili. "Dôležité je, aby sa do automatu dala nestlačená, nezdeformovaná fľaša," povedala hovorkyňa Billa Slovensko Kvetoslava Kirchnerová. 

Pozor si treba dávať ešte na jednu dôležitú vec - etiketa nesmie byť poškodená a vnútri by nemali byť žiadne tekutiny. "Vyplatených 15 centov bude len za obaly, ktoré spĺňajú podmienky," povedal marketingový riaditeľ Terno Marek Koštrna. 

Zálohované fľaše by podľa ministra životného prostredia mali byť dostatočnou motiváciou k tomu, aby ľudia nádoby nevyhadzovali. "Možno aj tí istí, čo kedysi tak ľahostajne rozhadzovali v prírode, na verejných priestranstvách... dneska ich budú zbierať, lebo na nich zarobia," dodal Budaj. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy