Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová v Lotyšsku: Podporila našich vojakov, ktorí slúžia neďaleko Rigy
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová v Lotyšsku: Podporila našich vojakov, ktorí slúžia neďaleko Rigy

LOTYŠSKO / Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok, 20. decembra, strávila svoj deň v Lotyšsku. Ako vrchná veliteľka slovenských ozbrojených síl prišla pozdraviť a podporiť našich vojakov, ktorí tam budú tráviť aj blížiace sa Vianoce. A nebola to iba formálna návšteva, pani prezidentka si neváhala sadnúť medzi vojakov a dala si s nimi vojenský obed.

​Naši vojaci sú už tri roky súčasťou Pobaltskej vojenskej operácie. Základňa sa nachádza asi trištvrte hodiny autom od hlavného mesta Riga. Slovenský kontingent tvorí momentálne 135 vojakov. Ich úloha je jednoznačná. "Priamo v takejto interakcii s ďalšími ozbrojenými zložkami môžu cvičiť svoju pripravenosť," hovorí prezidentka Zuzana Čaputová.

Spolu s vojakmi Kanady, Spojených štátov, Nemecka, či Veľkej Británie sme sa vyslaním slovenskej jednotky pripojili k spojencom a takýmto spôsobom demonštrovali aj našu príslušnosť k NATO v Pobaltí. Čo je podľa ministra obrany veľmi dôležité aj v súvislosti s narastajúcim napätím na Ukrajine. "Na základe skúseností, ktoré mala Severoatlantická aliancia s udalosťami anexie Krymu Ruskou federáciou, sa rozhodli viaceré krajiny na východnom krídle aliancie vytvoriť také malé základne, kde krajiny NATO, vrátane Slovenskej republiky, sa rozhodli vyslať svojich vojakov," hovorí minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). 

135 slovenských profesionálnych vojakov bude blížiace sa Vianoce tráviť v Lotyšsku. Už teraz im preto prezidentka Zuzana Čaputová priniesla dary. Medovníky a dva horské bicykle. Vojaci jej naopak predviedli, ako v skutočnosti strieľa húfnica Zuzana. "Ešte na žiadnej zahraničnej návšteve som svoje krstné meno nepočula, tak často ako tu," hovorí prezidentka Zuzana Čaputová. "Môžem povedať, že veľmi dobré reakcie na ne máme aj od našich spojencov tu v základni ale aj od iných krajín," hovorí Naď. "Na vojenskej úrovni je to maximálne oceňované, pretože je to prostriedok, ktorý im tu chýba, ktorý je schopný strieľať aj na veľké vzdialenosti," tvrdí z Ozbrojených síl brigádny generál Tibor Králik. 

Slovenskí vojaci zatiaľ na základni zažili najmä boj s koronavírusom. Prísne opatrenia, vrátane tvrdej karantény. Aj vážne ale aj na témy bežného života sa mohli porozprávať s prezidentkou pri obede. Vo vojenskej kantíne, kde si hlava štátu vybrala z ponuky mrkvový krém, a prírodné morčacie s ryžou. "Vzhľadom na všetky covidové opatrenia som dlho nejedla v reštaurácii a medzi ľuďmi. Iba v rodine, s kolegami. Takže je to v mnohých ohľadoch výnimočné," hovorí prezidentka Zuzana Čaputová. "Nezažijem to každý deň, takže som rada," hovorí Miroslava Brindová z Ozbrojených síl SR. "Veľa tém sme tam prebrali spolu, sa pýtala na moje pôsobenie, či som pôsobil v inej misií," tvrdí Štefan Jankaj z Ozbrojených síl SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy