Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Boris Kollár mení názor na reformu nemocníc. Tvrdí, že ak to schvália regióny, podporí to aj on
Zdielať na

Boris Kollár mení názor na reformu nemocníc. Tvrdí, že ak to schvália regióny, podporí to aj on

BRATISLAVA / Poslancov čoskoro čaká definitívne schvaľovanie reformy nemocníc, ktorú presadzuje ministerstvo zdravotníctva. Základom je ich transformácia podľa aktuálnych potrieb. Reformu nepodporuje hnutie Sme rodina. Dnes Boris Kollár prvý raz povedal, že vie zmeniť názor, ak sa zapracujú požiadavky odbornej verejnosti. Podľa ministerstva Kollár kope do otvorených dverí.

Kollár, zástupcovia lekárskych združení, ale aj župy, predstavili 10-bodové memorandum. Žiadajú najmä to, aby sa súčasne s reformou nemocníc riešila aj reforma ambulantnej siete, či legislatívne zmeny na zníženie administratívnych papierovačiek. 

"Reforma nemocníc v Dánsko, čo bolo najprv naším vzorom, spočívala v tom, že efektivita ambulantného segmentu sa zvýšila o 50 percent. Číže reforma nemocníc musí začať ambulanciami," povedal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. 

Reforma nemocníc prešla prvým čítaním s odretými ušami. Búria sa najmä mestá, kde sa očakáva reprofilizácia lôžok. Obávajú sa rušenia samotných nemocníc, v čom im výrazne pritakával práve Kollár. 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský to pritom viackrát dementoval. Úlohou reformy má byť podľa neho, aby sa všetko nerobilo všade, k tomu zle a pomaly, ale aby sa nemocnice špecializovali. Dnes Kollár pripustil, že vie svoj názor zmeniť, ak sa body memoranda naplnia. "Idem hovoriť s tou iniciatívou a s regiónmi, ak oni s tým súhlasia, tak za to zahlasujeme," povedal Kollár. 

Ministerstvo zdravotníctva však tvrdí, že ich reforma je nastavená na dlhšie časové obdobie a myslí aj na ambulancie. Podporu ich rozšírenia a zlepšenia ohodnotenia ambulantných lekárov.

"Súčasťou legislatívneho návrhu je aj reforma ambulantného sektora, ktorý plánuje zaviesť nový spôsob definovania minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých, ako aj pre deti a dorast, s cieľom zlepšiť situáciu s nedostatkom lekárov pre obyvateľov v miestnej dostupnosti na úrovni okresov," vydalo svoje stanovisko ministerstvo zdravotníctva. "Myslím, že s hnutím Sme rodina spejeme k dohode," uviedla poslankyňa NR SR Anna Zemanová. 

Rezort zdravotníctva pripomína, že na reformu máme z Plánu obnovy Euópskej únie vyčlenenú viac ako miliardu eur. Poslanci by o nej mali hlasovať na konci aktuálnej schôdze.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy