Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zázrak sa nestal: 21-ročná žena musela opustiť ročné dieťa. Išla do väzenia na sedem rokov
Zdielať na

Zázrak sa nestal: 21-ročná žena musela opustiť ročné dieťa. Išla do väzenia na sedem rokov

SLOVENSKO / Má iba 21 rokov, doma ročného syna a nastúpila do väzenia. Mladá mamička Megan z Krásnoviec neďaleko Michaloviec, ktorej príbeh sme priniesli už v nedeľu. Po opletačkách s drogami si priznala vinu svoje konanie aj pred súdom oľutovala. Medzičasom sa jej však narodil syn. Ani to však nezabránilo tomu, že svoje dieťa musela nedobrovoľne opustiť.

"Ja sa s ním nebudem lúčiť, ja sa s ním čoskoro uvidím. Ja sa s ním nelúčim," hovorí odsúdená matka Megan Di Martino. Megan sa na tento ťažký okamih snažila vopred pripraviť. Dokonca vyhľadala aj pomoc odborníka. "Ako sa s tým psychicky vysporiadať. On mi povedal, že na to sa nikdy človek nevie poriadne pripraviť," hovorí Megan. 

Mamička sa s Alexom nechcela lúčiť pred väznicou, preto ostal doma

Mohlo by mu to totiž spôsobiť ďalšiu traumu. Do kufra si ale pribalila veci, ktoré jej budú synčeka v ťažkých chvíľach pripomínať. "Beriem si fotky a beriem si ešte aj jeho pyžamko. Dúfam, že mi ho dovolia zobrať si ho so sebou na celu," hovorí Megan. 

Megan nevie kedy svojho Alexa najbližšie uvidí

Vo väzniciach totiž panujú prísne opatrenia kvôli koronavírusu. Vzájomný dotyk rúk matky a synčeka, je štandardne umožnený iba štyrikrát do roka. "Iba raz za 3 mesiace, sa dá dotknúť, bez toho plexiskla. Volá sa to kontaktná návšteva. Raz za 3 mesiace," hovorí Megan. 

Podľa odborníčok na trestné právo, ktoré oslovila TV JOJ, prisúdiť mladej mamičke alternatívny trest bude pomerne zložité

Dôvodom je aj fakt, že Megan v dohode schválenej súdom okrem priznania, súhlasila s trestom. Na druhej strane však štát nedokázal vytvoriť podmienky na to, aby pre pobyt za mrežami nemusela na dlhú dobu odísť od svojho synčeka a absolvovať to s ním. Ako je to možné napríklad v susednom Česku."Presne ona mala skutok kvalifikovaný tak, že išlo o drogové trestné činy, tak, že je hranica trestnej sadzby od troch do 10 rokov. Čiže presne by ona spĺňala tú podmienku domáceho väzenia," informuje rektorka Policajnej akadémie Lucia Kurilovská. 

Podľa rektorky policajnej akadémie, by sa u odsúdenej mamičky monitorovací náramok mohol zvážiť už aj krátko po jej nástupe do väzenia. "Keď naozaj ide o matku, ktorá sa stará o maloleté deti, máme tu možnosť domáceho väzenia," informuje Kurilovská. 

Najrýchlejšie vyriešiť situáciu mladej mamičke a jej iba ročnému synčekovi by vedela prezidentka Zuzana Čaputová. Ktorá už má jej žiadosť o milosť na svojom stole. "Prezidentka rozhodne o spomínanej milosti po dôkladnom preskúmaní žiadosti v dohľadnej dobe," stanovisko Kancelárie prezidentky SR. 

Do úvahy prichádza ešte jedno riešenie 

Aj to však môže trvať niekoľko týždňov či mesiacov. Preto, aby malý len ročný syn odsúdenej matky netrpel jej odlúčením, prichádza do úvahy ešte jedno riešenie."Až do svojho rozhodnutia, či tak urobí, alebo nie, môže nariadiť odloženie výkonu trestu. Takže to je taká jedna možnosť, relevantná, ktorú ja tam vidím," hovorí advokátka Marica Pirošíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy