Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prípad mamičky, ktorá nastupuje do väzenia naplno odkrýva nedokonalosť slovenského justičného systému
Zdielať na

Prípad mamičky, ktorá nastupuje do väzenia naplno odkrýva nedokonalosť slovenského justičného systému

MICHALOVCE / Mladá mamička Megan z okresu Michalovce musí v pondelok nastúpiť do väzenia na takmer 7 rokov. S ťažkým srdcom a žiaľom tak nedobrovoľne opúšťa svojho ročného synčeka Alexisa. Dôvodom je obrovská chyba v jej živote, ktorú oľutovala. Tento prípad naplno odkrýva nedokonalosť nášho justičného systému.

"Dal mi Boh, že som ho videla chodiť, že som mu videla prvé zuby, že mi povedal mama," povedala v posledných chvíľach na slobode Megan di Martino, ktorá trávila posledné minúty so svojím synom. Čakal ju takmer 7- ročný trest za mrežami.

"Neboj sa Alexík bude dobre, bude dobre. Toto mu teraz hovorím. Ale ja viem, že nebude. Lebo to dieťa bude vyrastať bezo mňa," pokračovala Megan.

Megan sa zaplietla do drogového biznisu, kvôli svojmu priateľovi. O tehotenstve sa dozvedela len deň pred policajnou akciou. Ihneď súhlasila s dohodou o vine a treste. Nechcela totiž rodiť vo vyšetrovacej väzbe.

"Kvôli tomu malému. Ja som pozerala iba na dieťa, dieťa, dieťa. Ja som sa bála, že to dieťa, bude mať zdravotné problémy, keď ja tam budem v tom strese," rozprávala so smútkom Megan.

Po pôrode sa výkon trestu automaticky odložil o jeden rok. V civilizovaných štátoch Európy následne matky putujú do špecializovaného väzenia, kde môžu mať deti pri sebe. Slovensku takéto zariadenie aj napriek sľubom z minulosti chýba.

"Splnenie tejto úlohy, je nastavené do konca roka 2023. Aby sa odsúdená matka mohla starať o svoje dieťa aj počas výkonu trestu odňatia slobody a nedochádzalo k traumatizujúcej separácii dieťaťa," priblížil Peter Bubla z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti.

To sa však v prípade Megan a jej synčeka Alexisa teraz presne stane. Ich vzťah tým môže byť poznačený do konca života. Štát tak potrestá aj nevinné dieťa.

"Akú silu musí tá matka mať, aby fungovala bez svojho dieťaťa a dennodenne sa zobúdzala," povedala matka odsúdenej.

"Monitorovací náramok, hoci domáce väzenie aj keď by som mala 10 rokov sedieť doma, tak ja budem. Len aby som bola s tým malým," pokračovala Megan.

Megan sa trestu nevyhýba a svoju chybu už dávno oľutovala. Počas výchovy Alexisa si dokončila školu, či našla prácu na diaľku. Podľa lekárov netrpí ani drogovou závislosťou. Aj preto žiada o udelenie milosti.

"Do kancelárie prezidentky, už boli zo strany ministerstva spravodlivosti doručené podklady k žiadosti o milosť mladej ženy. Prezidentka ju posúdi, aj spolu s ďalšími žiadosťami o milosť v dohľadnej dobe," potvrdil riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidentky Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy