Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Učitelia čelia agresívnym prejavom zo strany rodičov. Tí nechcú, aby ich deti nosili rúška
Zdielať na

Učitelia čelia agresívnym prejavom zo strany rodičov. Tí nechcú, aby ich deti nosili rúška

SNINA / Čelia žalobám, aj trestným oznámeniam. Mnohí riaditelia škôl aj učitelia sa stretávajú s agresívnymi prejavmi rodičov, ktorí nesúhlasia napríklad s tým, aby ich dieťa nosilo rúško. Učitelia aj sociálni pracovníci sa od odborníkov učia, ako vo vypätých situáciách reagovať čo najvhodnejšie. Aby rodič pochopil, že obom stranám ide o to isté – o dobro dieťaťa.

"Je veľmi nepríjemné, ak rodič napáda riaditeľov, ktorí za to vôbec nemôžu a niekedy majú s tým väčšie problémy rodičia ako samotné deti," povedala Jana Ščerbáková, MsÚ Snina. 

Školy sa riadia platnými vyhláškami Úrade verejného zdravotníctva. Narážajú však na odpor rodičov, ktorý sa pretavuje do školského prostredia. "Stretli sme sa aj v prípadom, keď dieťa nemalo žiadny problém, ale rodič bol tak agresívny a nútil dieťa, aby si to rúško nedávalo," uviedla Ščerbáková. 

Na druhej strane sú však tzv. ochranárski rodiča. "Takíto rodičia svoje deti nechávajú doma, snažia sa ich chrániť, niektorí sa dali aj na domáce vzdelávanie, majú na to, samozrejme, právo a učitelia sú v tom nápomocní," povedala Ščerbáková. 

Podľa slov odborníčky obidva typy rodičov spája to, že majú o svoje dieťa strach. "Keď neovláda asertivitu alebo strach je veľký, nevie ho inak zregulovať, vie ho utíšiť len tak, že bude kričať a bude nátlakový, lebo iné spôsoby nepozná," povedala psychoterapeutka Zuzana Zimová. 

Odborníčka radí dať rodičovi rešpekt napriek tomu, že je vnímaný ako ohrozujúci. Potrebuje porozumenie pre to, čo pre dieťa chce. "Cieľom takýchto vzdelávaní je snaha o zvýšenie pripravenosti, odbornosti a kvalifikovanosti pracovníkov pôsobiacich v tejto oblasti," uviedla Jana Buričová, ÚPSVaR Humenné. 

"Lebo ak na mňa niekto kričí a ja rozumiem tomu, že je to preto, lebo sa bojí o svoje dieťa, nie preto, že by ma chcel zničiť, tak už si viem naplánovať komunikačnú stratégiu, ako sa rozprávať s tým človekom," povedala Zimová. 

Učitelia aj sociálni pracovníci sa vzdelávajú, aby vedeli aj na takéto situácia primerane reagovať a aby to neskončilo žalobou či zásahom polície. Vzdelávanie prebieha v rámci Národného projektu Podpora ochrany detí pred násilím. "Pri práci s dieťaťom a jeho rodinou je dôležitý multidisciplinárny  a správne koordinovaný prístup," dodala Buričová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy