Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Rožňavský okres sa stal okresom hrdinov. Sám si zachránil ekonomiku
Zdielať na

Rožňavský okres sa stal okresom hrdinov. Sám si zachránil ekonomiku

ROŽŇAVA / Dalo by sa povedať, že rožňavský okres je okresom hrdinov, ktorý si sám zachraňuje ekonomiku. Ešte v septembri proti-epidemická komisia okresu sama požiadala o preradenie do červenej farby na covid automate, a to pre najvyšší počet pozitívnych prípadov na Slovensku. A pritvrdila v opatreniach. Dnes sú za toto sprísnenie vďační najmä majitelia prevádzok.

Rožňavské námestie bolo plné ľudí, prevádzky tiež neboli prázdne. Protiepidemická komisia rozhodla, že okres ostáva aj naďalej v bordovej farbe.

"Samozrejme tá situácia ani tu nie je dobrá, ale si myslím, že práve vďaka tomu, že boli chvíľu prísnejšie opatrenia, sme sa ešte neprehupli tam, kde tí ostatní, ktorí sú už v čiernej fáze," povedal zástupca primátora Rožňavy, Michal Drengubiak. Zotrvanie v druhom stupni ohrozenia pomáha aj ekonomike. 

Vďační sú najmä majitelia prevádzok

"Môžem povedať za všetky gastroprevádzky v okrese, že sa tešíme z toho, že sme stále v bordovej farbe," vyjadril sa majiteľ reštaurácie, Miroslav Demény. 

"Keby sme mali len okienkový predaj, tak by to nepomohlo ani tržbám, ani ostatným podnikom," potvrila spolumajiteľka kaviarne, Brigita Sanko. 

"Nemusíme dávať do plastových obalov, a tým pádom máme aj kúsok vyššie tržby, ako keby sme predávali len cez okienkový predaj," pokračoval Demény. 

Napriek tomu, že okres ostáva bordový, samospráva zrušila všetky plánované hromadné podujatia.

"Lebo práve tieto prinášajú najväčšiu mieru rizika pre ďalší vývoj situácie, pre šírenie koronavírusu," doplnil Drengubiak.

Hygienici spolu s políciou sprísňujú aj kontroly. Kontrolovať budú naďalej tak dodržiavanie opatrení, ako aj karanténu.

"Tieto opatrenia sú prijímané z dôvodu, aby sme ľudí chránili, a nie aby sme ich obmedzovali a každý by ich mal dodržiavať," vyhlásil regionálny hygienik Jozef Varga.

Rožňavská nemocnica hlási viac ako 30 hospitalizovaných pacientov s covidom, je teda možné, že okres ostáva v bordovej farbe už iba jeden týždeň.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy