Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koaličná rada bude preberať aj sprísňovanie opatrení. Podľa Šeligu treba urobiť správne, aj keď nie populárne rozhodnutia
Zdielať na

Koaličná rada bude preberať aj sprísňovanie opatrení. Podľa Šeligu treba urobiť správne, aj keď nie populárne rozhodnutia

BRATISLAVA / Opatrenia v boji s pandémiou a tiež spory v koalícii pre reformy. Aj to sú témy, o ktorých na úrade vlády rokuje vládna štvorka. Na stole majú aj návrhy ako riešiť vážny stav v nemocniciach, do ktorého sa dostalo v priebehu posledných dní. Zdá sa, že prísnejšia kontrola OTP v čiernych a červených okresoch by mohla koalíciou prejsť. A do podnikov by sa mohla zúžiť do režimu očkovaní -prekonaní.

Čo presne si máme predstaviť pri premiérových slovách o razantnejších opatreniach sme sa presne nedozvedeli, ale zdá sa, že koaliční partneri už majú náčrt opatrení, ktoré by boli v zhode s odporúčaním odborníkov. "Videl som len náčrt paragrafového znenia, ale uvidíme či toto je priechodné na koaličnej rade," vyjadril sa poslanec Peter Pčolinský.

"To, že je niečo správne ešte neznamená, že je to populárne, ale my v tejto situácii musíme prijímať správne rozhodnutia," reagoval poslanec Juraj Šeliga. "Pokiaľ je očkovaný majiteľ, personál a zákazníci, nevidím dôvod na to, aby bola prevádzka zavretá a tu sa nám snaží konzílium vyjsť v ústrety," predostrela detaily Cigániková. Podvečer si partneri na koaličnú radu predvolali aj ministra zdravotníctva a debatovať budú napríklad aj o prísnejšej kontrole pri vstupe do zamestnania, ak to bude politicky priechodné. "Nie je to trestanie, je to len reakcia na epidemiologické riziko, aby zamestnávatelia mohli skontrolovať či ich zamestnanec je alebo nie je očkovaný, a aby podľa toho vedeli triediť služby, reagovať," doplnila Jana Bittó Cigániková. Povinné očkovanie vybraných skupín, napríklad v zdravotníctve, na programe aktuálne nebude. "Očkovať povinne zdravotníkov a tých, ktorí sa nedajú očkovať budeme nejakým spôsobom penalizovať alebo nebodaj budú mať pozastavený výkon práce to si predsa nemôžeme dovoliť," uviedla ministerka Veronika Remišová. Koalícia bude teda diskutovať aj o tom, ako byť nielen za pekných, ale razantne vyriešiť situáciu. Partneri sa ale nestotožňujú s kritikou opozície, že premiéra nevidieť a nepočuť. "Či ste ho videli za posledné dva týždne pri nejakých zásadných veciach, ktoré sa dejú, že by sa zásadne vyjadril. Nevidím ho, nevidím či pracuje. K ničomu sa nevyjadruje, niekde je skrytý," povedal bývalý premiér Peter Pellegrini. "Toto je práve tá sila, že kým jeho nevidíte možno na tých kamerách, ale o to častejšie ho vidím ja, že sa nám snaží interne dohovárať a spájať nás, hľadať spoločné riešenia," reagovala Jana Bittó Cigániková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy