Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Linkové autobusy z Bratislavy na Záhorie jazdia len obmedzene, chýbajú šoféri, viacerí sú v karanténe
Zdielať na

Linkové autobusy z Bratislavy na Záhorie jazdia len obmedzene, chýbajú šoféri, viacerí sú v karanténe

ZÁHORIE / Obyvatelia Záhoria, ktorí cestujú medzimestskými autobusmi, by si mali pre istotu skontrolovať, či ich linka aktuálne premáva. Viacero vodičov totiž zostalo v karanténe pre koronavírus. Nie je to však jediný problém. Niektorí vodiči v zamestnaní definitívne končia, alebo už prechádzajú k novej firme, ktorá bude v bratislavskom kraji zabezpečovať prímestskú dopravu. Voľní šoféri sú navyše úzkoprofilovým tovarom a tak prepravca nevie náhradné spoje zabezpečiť.

Situácia v medzimestskej doprave je momentálne na Záhorí neprehľadná

"Dôsledok tretej vlny pandémie zasiahol aj šoférov autobusov. Týka sa to buď priamo COVID pozitívnych vodičov, ale aj takých, ktorí kvôli karanténe ostávajú doma s deťmi," informuje hovorkyňa BSK Lucia Forman Habancová. 

Nedostatok vodičov však nesúvisí len s koronavírusom

Prepravca Slovak Lines končí s medzimestskou prepravou v bratislavskom kraji a od polovice novembra ho nahradí spoločnosť Arriva. "Je to takisto jeden z dôsledkov toho, že sme ukončili pracovné pomery, lebo niektorí vodiči idú pracovať do spoločnosti Arriva. Ale áno, vodiči sa nám nečakane ozvali, že sa necítia dobre, že pôjdu na PN. Ale reálne neviem zhodnotiť, či sa bavíme o reálnej PN alebo to súvisí s prechodom na novú prácu," hovorí generálny riaditeľ Slovak lines Pavol Labant 

Desiatky vodičov momentálne nemá kto nahradiť

"Máme 56 vodičov PN a zhruba 30 nám chýba z toho náborového procesu, ktoré posledné mesiace nebolo možné realizovať. Takže áno, máme nedostatok vodičov," informuje Labant. 

Otázne je, či sa tento problém novým prepravcom ešte nezhorší

Viacerí vodiči autobusov prechod do novej spoločnosti neplánujú. "Veľa ľudí sa im sľúbilo ale posledné informácie sú také, že nedôverujú tým sľubom. Boli také podmienky, vlastne nevýhodné oproti tomu, čo sme mali," hovorí prezident odbor. zväzu Slovak Lines Ladislav Csomor. 

"S vodičmi sme sa dohodli na férových podmienkach. Priemerná mzda vodičov dosiahne minimálne 1500 EUR. Naďalej s vodičmi intenzívne komunikujeme a odpovedáme na prípadné otázky," informuje hovorca Arriva Filip Bielik. 

Či bude šoférov dostatok sa tak uvidí až po 15. novembri. Nateraz ale ešte stále úradujúci prepravca Slovak Lines cestujúcim sľubuje, že výpadky budú o čosi menšie. "Podľa informácií, ktoré mám, tak na zajtra by tých výpadkov malo byť okolo 16. Víkend zvládneme 100% a verím, že tých posledných 5 pracovných dní sa nám podarí bez výpadku, alebo ak tak informujeme na webe," hovorí Labant. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy