Zatiahnuté
23°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Ako zabrániť zlyhaniam systémov v čase pandémie? Riešenie prináša Remišovej ministerstvo
Zdielať na

Ako zabrániť zlyhaniam systémov v čase pandémie? Riešenie prináša Remišovej ministerstvo

BRATISLAVA / Nefunkčnosť systému na prihlasovanie, či registráciu v čase pandémie nie je ojedinelý jav. Skoro všetko, čo nám malo zjednodušiť život, sa zo strany štátnych inštitúcií ukázalo ako problémové. Ministerstvo informatizácie prišlo s riešením, ako zabrániť zlyhaniam do budúcnosti.

Možno si to ešte pamätáte. Nekonečné klikanie a čakanie, či sa podarí prihlásiť. Testovanie, očkovanie, e-hranica - to všetko malo zo začiatku problémy. "Odporúčam aj teraz sa prihláste, pretože na väčšinu tých antigénových, dá sa tam prihlásiť, nikto v rade stáť nemusí," povedal Marek Krajčí, vtedajší minister zdravotníctva SR. Po tejto vete vtedajšieho ministra zdravotníctva ešte počas tlačovky pol milióna ľudí poslúchlo. Prihlásiť sa ale nedalo. Neboli v tom hekeri, ale nápor na stránku.

Opakovalo sa to aj pri očkovaní. "Chceli by sme zároveň ľudí poprosiť o to, aby boli trpezliví," vyjadrila sa Zuzana Eliášová, hovorkyňa MZ SR. Túto vetu sme počuli počas pandémie často. V iných prípadoch sa hovorilo o možnom útoku. Vládna jednotka pre riešenie počítačových incidentov priznala len za tejto vlády takmer 2000 incidentov v systémoch verejnej správy. "Riešili sme aj nejaké zraniteľnosti v súvislosti s Covid Passom, ale sme to pomaly odstránili," povedal Martin Florian, sekcia kybernetickej bezpečnosti, MIRRI.

V tomto prípade dáta neunikli, to len etickí hekeri upozornili NCZI, že by sa to mohlo stať. Bol aj prípad, že hekeri žiadali výkupné. Neuspeli. Kyberbezpečnosť štátu chce zlepšiť ministerstvo Veroniky Remišovej. Spustilo Systém Achilles. Má vyhodnocovať elektronické služby štátu. "Vyhodnocuje na dvojtýždňovom intervale, že kde sú tie zraniteľnosti, kde je tá achillova päta toho informačného systému, kde sa najľahšie dostane útočník," ozrejmil Florian. Čiže štát bude akoby napádať sám seba. Zároveň vládni IT-čkári problém spolu s dotknutou inštitúciou vyriešia. Vyriešená však stále nie je kauza Govnet, o ktorej ministerka hovorila ako o slovenskom Watergate v júni 2020. "Nech to je tak, alebo onak, je to obrovský škandál," skonštatovala Veronika Remišová, vicepremiérka pre investície a informatizáciu.

Na vládnej sieti sa vtedy našli záhadné škatuľky, ktoré tam podľa nej nemali, čo robiť. Takmer rok a pol to vyšetruje NAKA. "Kolegovia, ktorí boli už v tej dobe zamestnaní v NASES-e, chodia vypovedať, ale detaily ani oni, ani polícia nezverejňujú," vyjadril sa riaditeľ NASES Pavel Karel. "Vo veci stále prebieha prípravné konanie. Obvinenie doteraz nebolo vznesené žiadnej osobe," uviedla hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.


Ministerky sme sa spýtali, či na vládnej sieti nie sú podobné zariadenia namontované opäť. Tu je odpoveď: "Našim cieľom je zvýšiť bezpečnosť GOVNET-u a to aj robíme." Podrobnosti hovoriť nechcela. No na naše naliehanie predsa len povedala viac. "Žiadne zariadenia, ktoré nemajú byť namontované, namontované nie sú," dodala Remišová. Stále však verejnosť nevie, či záhadné škatuľky mali, alebo nemali byť na vládnej sieti namontované.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy