Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na vlka už nevystrelia. Bude to možné len v mimoriadnych a vopred schválených prípadoch
Zdielať na

Na vlka už nevystrelia. Bude to možné len v mimoriadnych a vopred schválených prípadoch

BRATISLAVA / Večne diskutovaná téma lovu vlkov je pre nasledujúcu sezónu uzavretá. Komisia, ktorá určuje počty na odstrel, síce zasadla, no kvótu nestanovila. Už sa to totiž nedá. Vlk je chránený celoročne. Vystreliť naň bude možné len v mimoriadnych a vopred schválených prípadoch. Envirorezort chce farmárom, ktorým vlky spôsobujú škody, pomôcť novým informačným systémom

"Podľa vyhlášky, ktorú vydalo ministerstvo životného prostredia je vlk celoročne chránené zviera, ale nebola zrušená vyhláška ministerstva pôdohospodárstva, ktorá predpisuje, aby v októbri zasadla komisia," vyjadril sa Juraj Lukáč, náčelník LOZ vlk a člen kvótovacej komisie. A práve preto aj teraz tak, ako po minulé roky zasadla komisia na určenie kvóty lovu vlka dravého. Z diskusie ale žiadne číslo nevzišlo. Zasadnúť museli iba formálne, kvótu neurčili. Vlka totiž nebude možné loviť tak ako kedysi. Populácii tejto šelmy sa na Slovensku darí. "Stav vlkov mierne vzrástol, je 400 až 600 kusov," povedal Lukáč.

Na monitorovanom území 88 až 100 svoriek či reprodukčných párov vlka. "V porovnaní s rokom 2020 zaznamenalo NLC prírastok 245 – 280 vĺčat," vyjadril sa Andrej Wallner, odbor Komunikácie, ministerstvo pôdohospodárstva. "Je úplne zbytočné, že sa vlk dostal do tejto kategórie. Už sa množia prípady napadnutia psov vlkmi a v okolitých štátoch už sú prípady, že vlci napadli ľudí," povedal hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák. "My máme v okrese Humenné cez 4-tisíc kusov zvierat, koľko by sme mali mať pastierskych psov? Ja si to neviem predstaviť. V oblasti Oravy sme tiež mali ovce, tiež sme ich zrušili pre škody spôsobené vlkmi," skonštatoval Peter Nízky, veľkochovateľ dobytka. "Škody na poľnohospodárskych kultúrach spôsobené raticovou zverou sú vo výške 1,7 milióna eur. Škody spôsobené vlkmi na hospodárskych zvieratách boli vo výške 170-tisíc eur, desaťkrát menšie," ozrejmil Lukáč.

Aktuálne je situácia taká, že vlk sa dostal do režimu, takpovediac ako medveď. "Ale nie je nemožné ho zastreliť v prípade, ak spôsobuje škody na hospodárskych zvieratách, ohrozuje život a zdravie ľudí. Vyhláška predpisuje, že hospodárske zvieratá majú byť chránené, oplotok, strážne psy," povedal Lukáč. Ak už ale všetko ostatné zlyhá a žiadna iná možnosť nebude, na rad prichádza žiadosť o mimoriadny odstrel. Ten ale musia posúdiť a schváliť odborníci. Envirorezort navyše aktuálne testuje informačný systém, ktorý má uľahčiť a zrýchliť postup nahlasovania škôd spôsobených veľkými šelmami, aby sa zjednodušila ich evidencia a aj výpočet. "Tlačíme na štátne orgány, aby nielen finančne, ale aj metodicky pomáhali chovateľom hospodárskych zvierat v ochrane. Teda nielen predpisovať oplotky a ovčiarske psy, ale aj poskytnúť finančnú pomoc a metodiku," dodal Lukáč.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy