Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Pripomíname si výročie vzniku ČSR: Tento rok je prvýkrát štátnym sviatkom
Zdielať na

Pripomíname si výročie vzniku ČSR: Tento rok je prvýkrát štátnym sviatkom

SLOVENSKO / Vo štvrtok, 28. októbra, si pripomíname vznik prvej Československej republiky. Udialo sa tak po svetovej vojne v roku 1918. Slováci a Česi sa dostali z područia Rakúsko-Uhorska a ako bratské národy vytvorili vlastný štát. Tento rok si po prvýkrát túto udalosť pripomíname ako štátny sviatok, hoci nie je deň pracovného pokoja a je normálny pracovný deň.

Kým v Česku je tento deň veľkým sviatkom, u nás sa uctieva skôr poskromne, napriek tomu, že za vznikom slobodného Československa mal nemalý podiel Milan Rastislav Štefánik. Pri jeho soche sa pristavila aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa následne premiestnila k ďalšiemu vtedajšiemu dejateľovi, prezidentovi Tomášovi G. Masarykovi. 

Prezidentka vyzdvihla, že sme po roku 1918 boli modernou krajinou, kde mali napríklad ženy volebné právo

Samotný Masaryk sa do vedomia okrem svojich štátnických zásluh dostal aj svojim krédom, ktoré je aktuálne aj dnes - Nebáť sa, neklamať a nekradnúť!

"Vznik ČSR bol predpokladom slovenskej štátnosti, som rada, že si ho už pripomíname aj ako štátny sviatok po rozhodnutí parlamentu minulý rok," uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy