Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Štát tvrdí, že nemá peniaze na zdravotníctvo, situáciu by však vyriešili dvaja výhercovia očkovacej lotérie
Zdielať na

Štát tvrdí, že nemá peniaze na zdravotníctvo, situáciu by však vyriešili dvaja výhercovia očkovacej lotérie

BRATISLAVA / Niektorým lekárom z bratislavských Kramárov došla trpezlivosť. Tvrdia, že kolonoskopické vyšetrenie, ktoré napríklad odhaľuje rakovinu hrubého čreva, nedokážu pre zastarané vybavenie robiť v dostatočnej kvalite. A na nový údajne nie sú peniaze.

Jediný funkčný kolonoskop na Kramároch má 18 rokov a už vypovedal službu. Nový? Zabudnite. Prístup- nedá sa, nevieme, nie sú peniaze, nezáujem. Takže kolonoskopie sa nerobia.

Príspevok, ktorý uverejnila na svojej sociálnej sieti lekárka z bratislavských Kramárov, pobúril množstvo ľudí. Boli medzi nimi aj známe osobnosti, ktoré príspevok zdieľali na svojich sociálnych sieťach. "Na očkovaciu lotériu máme milióny. Na pápeža máme milióny, na antigénové testovanie máme 10 mega len tak. Ale na jeden kolonoskop, ktorý je alfa a omega pre pacientov s Crohnom a ultraceróznou kolitídou, to sa nedá. Nie sú peniaze," znel text na sociálnej sieti.

Vedenie nemocnice sa od statusu lekárky dištancuje

"V nemocnici na Kramároch je kolonoskop. Toto, čo dotyčná pani doktorka napísala nie je pravda," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave, Eva Kliská. Lekár z Kramárov, ktorý kolonoskop dennodenne pri svojej práci využíva tvrdí, že na oddelení kolonoskopy majú, konkrétne dva. Avšak jeden skončil v oprave a ten druhý je na konci svojej životnosti.

"No ten, čo bol odfotený na tom statuse je bohužiaľ z roku 2002, takže jeho kondícia je už naozaj za zenitom. Dokonca nám bolo odporučené od firmy, ktorá nám ho servisuje aby sme ho vyradili. Ale my sme si ho nechali v našom stave práve preto, že iný nemáme. A druhý, ktorý bol novší, ktorý sme si zakúpili z vlastných zdrojov a darovali Univerzitnej nemocnici, je momentálne pokazený," potvrdil doktor Radovan Juríček. Ten, s ktorým aktuálne pracujú je už podľa doktora historický kus, ktorého rozlíšenie sa dá prirovnať k starému televízoru.

"Všetci si pamätáme, keď sme mali staré televízory, tie bedne. Tie CRT monitory. Tak takýto monitor máme momentálne na kolonoskopii. A v predajni elektra máte 4k ultra HD televízory, no a to požadujeme od Univerzitnej nemocnice aby sme mali moderné HD kolonoskopy. Pomôže to pacientom, pretože to vyšetrenie bude rýchlejšie, príjemnejšie a aj bezpečnejšie," pokračoval doktor. S aktuálnym vybavením stihnú na Kramároch za deň urobiť kolonoskopické vyšetrenie len jednému pacientovi namiesto piatich. Situáciu by ale vyriešil nový kolonoskop.

"Čo sa týka našej nemocnice, tak by to bola investícia cca okolo 200 tisíc eur, takže dvaja výhercovia v očkovacej lotérii," povedal Juríček. Nemocnica tvrdí, že má v pláne zakúpiť nový kolonoskop. "Pripravujeme vlastne proces verejného obstarávania ale v tejto chvíli nevieme úplne presne povedať, kedy by to mohlo byť. Urobíme všetko preto aby to bolo čo najrýchlejšie," povedala Kliská.

Gastroenterológ Juríček však neverí, že to bude tak skoro. "No asi ide pešo z toho Japonska, lebo už od roku 2018 nemáme žiadnu novinku, čo sa tohto týka," povedal Juríček. Podľa nemocnice sa ale pacienti nemusia báť, že by sa k tomuto vyšetreniu nedostali. "Zdravotná starostlivosť z tohto pohľadu je zabezpečená všetkým našim pacientom, ktorí sú hospitalizovaní, akútnym pacientom ale aj tým ambulantným pacientom," ubezpečila Kliská. Lekár, ktorý priamo vyšetrenia vykonáva, ale nesúhlasí

"Momentálne vyšetrujeme len hospitalizovaných pacientov, ambulantné vyšetrenia kolonoskopické nerobíme. To znamená nerobíme prevenciu rakoviny hrubého čreva," povedal lekár Juríček. Je to paradox, keďže Slovensko má aktuálne najvyšší výskyt rakoviny hrubého čreva zo všetkých krajín Európy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy