Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nové okolnosti v prípade zabitia kameramanky hercom. Štáb upozorňoval na nebezpečnosť zbraní už pred natáčaním
Zdielať na

Nové okolnosti v prípade zabitia kameramanky hercom. Štáb upozorňoval na nebezpečnosť zbraní už pred natáčaním

Archívna reportáž

NOVÉ MEXIKO / V ojedinelom prípade, kedy herec pri natáčaní filmu zastrelil kameramanku a zranil režiséra, našli ďalšie zistenia. Samotné natáčanie filmu bolo už od začiatku sprevádzané nepokojmi na pracovisku. Štáb sa sťažoval na nepriaznivé pracovné podmienky a jeden z producentov sa dokonca vyhrážal "odstránením" členov štábu. Baldwinovi podal nabitú zbraň asistent réžie.

Dňa 22.10. herec Alan Baldwin počas nakrúcania westernovského filmu Rust smrteľne postrelil kameramanku a zranil ďalšiu osobu rekvizitou pištole. Denník Los Angeles Times dnes zverejnil nové zistenia ohľadom prípadu.

Problémy pri natáčaní už pred samotným incidentom 

K pracovným problémom sa na scéne na ranči neďaleko Santa Fe schyľovalo už niekoľko dní. Natáčanie sa začalo 6. októbra a členovia nízkorozpočtového filmu tvrdili, že im produkcia sľúbila úhradu za ich hotelové izby v Santa Fe. Po začatí natáčania bolo však štábom povedané, že namiesto toho budú musieť každý deň dochádzať viac ako 50 kilometrov. Jeden z producentov podľa zdrojov nariadil členom odborov, aby opustili scénu, a vyhrážal sa, že ak dobrovoľne neodídu, zavolá ochranku, aby ich odstránila. 

Podľa amerického denníka odišli niekoľko hodín pred udalosťou viacerí pracovníci z pľacu na protest proti pracovným podmienkam. Operátori kamery a ich asistenti boli frustrovaní z podmienok okolo nízkorozpočtového filmu. Sťažovali sa na dlhé pracovné smeny, dochádzanie a čakanie na výplaty. Zdroje uviedli, že bezpečnostné štandardy v tomto odvetví, vrátane inšpekcie zbraní, neboli striktne dodržané. Povedali, že sa najmenej jeden z operátorov kamery sťažoval vedúcemu výroby na bezpečnosť zbraní na scéne.

Traja členovia posádky, ktorí boli v sobotu prítomní na ranči Bonanza Creek Ranch, uviedli, že sú znepokojení najmä dvoma náhodnými výstrelmi zo zbrane. Baldwinov kaskadérsky dvojník omylom vystrelil v sobotu dve rany po tom, čo mu povedali, že zbraň nemá žiadne náboje.

"Malo by sa vyšetriť, čo sa stalo," povedal člen posádky. „Nemali sme žiadne bezpečnostné stretnutia. Nie je žiadna záruka, že sa to nebude opakovať. Všetko, čo chceli, bolo ponáhľať sa, ponáhľať sa, ponáhľať sa," doplnil. Jeho kolega bol tak vystrašený zlyhaním pištole, že poslal textovú správu vedúcemu výroby jednotky. „Teraz sme mali 3 náhodné výboje. Toto je extrémne nebezpečné,“ uvádza sa v kópii správy, ktorú preskúmali The Times.

"Bezpečnosť nášho obsadenia a štábu je najvyššou prioritou spoločnosti Rust Productions a všetkých, ktorí sú so spoločnosťou spojení," vyjadrila sa spoločnosť Rust Movie Productions po incidente. "Počas odstavenia produkcie budeme vykonávať internú kontrolu našich postupov. Budeme pokračovať v spolupráci s úradmi v Santa Fe pri ich vyšetrovaní a počas tohto tragického obdobia budeme hercom a štábu ponúkať služby v oblasti duševného zdravia,“ povedala spoločnosť vo svojom vyhlásení. 

K tragédii došlo počas natáčania prestrelky, ktorá sa začala v kostole. Kostol bol súčasťou starého westernového mesta na ranči. B Bol to 12. deň 21-dňového natáčania. Kameramanka Halyna Hutchins sa krčila pri monitore, aby si nastavila ďalšiu kameru na natáčanie, keď ju nešťastne zabila pištoľ, z ktorej vystrelil Baldwin. Herec sa podľa zdroja blízkeho produkcii pripravoval na nakrúcanie scény, v ktorej vyťahuje z puzdra zbraň. Členovia posádky už na scéne kričali „cold gun“, čo vo voľnom preklade znamená, že v zbrani nie sú náboje.

Filmový tím zoraďoval svoje uhly kamery a ešte sa musel stiahnuť do "videodediny", oblasti na scéne, kde sa štáb zhromažďuje, aby sledoval natáčanie z diaľky cez monitor. Namiesto toho bol operátor B-kamery na vozíku s monitorom a kontroloval potenciálne zábery. Hutchins sa tiež pozeral na monitor cez rameno operátora, rovnako ako režisér filmu Joel Souza, ktorý sa krčil tesne za ňou. Baldwin vytiahol zbraň z puzdra prvýkrát bez akéhokoľvek incidentu. Keď to však urobil druhýkrát, munícia letela smerom k trojici okolo monitora. Náboj prenikol kameramanke Hutchinsovej blízko jej ramena a potom pokračoval až k Souzovi. Žena okamžite spadla na zem a členovia posádky sa snažili zastaviť krvácanie.

V piatok, 22.10. agentúra Associated Press informovala, že Baldwinovi podal nabitú zbraň asistent réžie, ktorý podľa súdnych záznamov uviedol, že je bezpečné ju použiť. Podľa príkazu na prehliadku podanom na súde v okrese Santa Fe asistent riaditeľa nevedel, že bola podperná pištoľ nabitá ostrými nábojmi. Osobe zodpovedná za dohľad nad zbraňovými rekvizitami- zbrojár Hannah Gutierrez Reed, nie je zastihnuteľný, aby sa k prípadu vyjadril. 

Herec spolupracuje vo vyšetrovaní s políciou

Kancelária šerifa okresu Santa Fe uviedla, že zástupcovia boli vyslaní do kina Bonanza Creek Ranch po zavolaní na číslo 911 o 13:50. Baldwin hral vo filme a slúžil ako jeden z producentov. Neboli vznesené žiadne obvinenia, ale úrad šerifa uviedol, že „detektívi naďalej vypočúvajú svedkov“. Baldwin v piatok povedal, že "plne spolupracuje s policajným vyšetrovaním". "Neexistujú slová, ktoré by vyjadrili môj šok a smútok v súvislosti s tragickou nehodou, ktorá pripravila o život Halynu Hutchinsovú, našu manželku, matku a hlboko obdivovanú kolegyňu,“ napísal Baldwin. Výroba filmu bola zastavená. V e-maili svojim členom Local 44 z Medzinárodnej aliancie zamestnancov divadelnej scény, odborového zväzu uviedol, že výstrel, ktorý vo štvrtok zabil Hutchinsa a zranil Souzu, bol „jediným živým nábojom“.

"Ako už mnohí z nás počuli, došlo k náhodnému výstrelu zbraní pri produkcii s názvom Rust, ktorá sa natáčala v Novom Mexiku," uviedlo lokálne periodikum zo severného Hollywoodu. "Hlavný herec omylom odpálil jediný výstrel, pričom zasiahol fotografickú riaditeľku, miestnu členku Halynu Hutchinsovú a režiséra Joela Souzu. Obaja boli urýchlene prevezení do nemocnice,“ pokračovalo v e-maili.

 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy