Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Únia rieši problém s daňovými rajmi, ale niektoré má rovno pod nosom. Luxembursko či Cyprus
Zdielať na

Únia rieši problém s daňovými rajmi, ale niektoré má rovno pod nosom. Luxembursko či Cyprus

Európska únia - Pokiaľ sa členské krajiny nedohodnú na zrušení práva veta v prípade hlasovania o daňovej politike v Európskej únii, kauzy ako pandora papers tu budeme mať pravidelne. Rovno pod nosom máme totiž krajiny ako Luxembursko alebo Cyprus, ktoré sú zároveň daňovými rajmi. A podľa europoslancov kým budú mať možnosť práva veta v oblasti daňovej politiky a nebude sa sa hlasovať kvalifikovanou väčšinou, budeme tu mať iba bezzubé zákony prikrátke na boháčov. Europoslanci navyše chcú, aby sa transakcie vedúce z alebo do daňových rajov jednoducho neprijímali.

Europoslanci chcú, aby sa čo najrýchlejšie uzavrela medzinárodná dohoda o zdaňovaní podnikov. Až tá bude podľa nich ako tak schopná zabrániť daňovým únikom.“Potrebujeme, aby daňové orgány spolupracovali aj s ostatnými časťami sveta,” uviedol europoslanec Ivan Štefanec. Podľa mnohých europoslancov cez krajiny ako Luxembursko a Cyprus, ktoré sú daňovými rajmi prejde iba kozmetická legislatíva. A Pandora papers iba ilustruje aké bezzubé sú doteraz prijaté smernice.

Mnohí preto volajú po zmene v otázkach hlasovania. “Zrušiť právo veta v niektorých otázkach daňovej politiky a prijímať rozhodnutia kvalifikovanou väčšinou hlasov,” vyjadril sa eurosposlanec Robert Hajšel. “Nie je možné, aby v časti Európskej únie mohli ľudia sa schovať či už pred daňovými úradmi alebo preprať špinavé peniaze,” okomentoval europoslanec Vladimír Bilčík. 

V Európskom parlamente preto riešia aj možnosť zjednotenia minimálnych daňových sadzieb naprieč úniou a zároveň stopnúť transakcie s daňovými rajmi. “Skoncovať s daňovými rajmi, aby európsky finančný sektor povedal, že transakcie, ktoré budú zahŕňať takéto daňové raje jednoducho nebudeme prijímať,” vysvetlil Michal Šimečka. “Neplatenie daní od toho miesta, kde sa ten zisk vytvára je nezdravé pre ekonomiku ako ju my vnímame,” doplnila Miriam Lexmann. Mimochodom Slovensko má daňovú politiku nastavenú už teraz lepšie ako zvyšné krajiny, keďže u nás už platí zverejňovanie konečného užívateľa výhod. Lenže, aby to fungovalo aj cezhranične, muselo by to platiť v celej Európskej únii. “Pandora papers nie sú posledným únikom takýchto informácií, boli v minulosti, toto bol zatiaľ najväčší a ja očakávam, že v budúcnosti prídu ďalšie," uzavrel Martin Hojsík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy