Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ľadový dóm bude stáť na Hrebienku aj napriek pandémii. Veria, že stavbu neroztopia opatrenia
Zdielať na

Ľadový dóm bude stáť na Hrebienku aj napriek pandémii. Veria, že stavbu neroztopia opatrenia

TATRY / Na Hrebienku sa už začína stavať ľadový dóm. Mimo ľadovej kupoly je príjemná teplá jeseň, vo vnútri už vládne mrazivá zima. Turisti i stavbári veria, že výnimočnú stavbu neroztopia prísne opatrenia.

Takmer 40 ľadových rezbárov a sochárov sa tento rok opäť pokúsi postaviť veľkolepé ľadové dielo. Majú na to sotva mesiac a k dispozícii 225 ton ľadu, ten priviezli v uplynulých dňoch z poľskej Wroclavi. Ľadoví majstri pracujú v ľadových podmienkach. V stane je mínus 8 stupňov a nie je to čaj, čo ich zahrieva.

"Tie dosky majú každá 125 kíl, takže my keď to dvíhame, tak sa pri tom zahrejeme," povedal ľadový rezbár Filip Lisek. Minulý rok bola mrazivá galéria pre turistov zatvorená. Teraz sa odhodlali postaviť ju opäť. Hoci je epidemická situácia stále komplikovaná a nejasná, nad inou možnosťou ani neuvažovali .

"Nič navštevovanejšie ako Ľadový dóm na Slovensku podľa mojich vedomostí nie je a bola by obrovská škoda, keby sme opustili túto myšlienku," povedal Lukáš Brodanský, marketingový manažér tatranských stredísk. Sochári najprv postavia hrubú stavbu, potom sa budú venovať detailom. Použijú na to všetky možné pracovné pomôcky, aby to bolo bez jedinej chybičky. "Napríklad používame nožnice, s ktorými sa strihajú ovce a s tým sa nám najlepšie seká ten ľad. Ide to s tým najrýchlejšie," priblížil ľadový rezbár Michal Husár. 

Tento rok nešlo len o šikovnosť majstrov, ale aj o to, kto je ochotný sa dať testovať, či očkovať a pracovať v prísnych podmienkach. "My sme zatvorení v hoteli. Nikam inam nechodíme, iba z hotelu do stanu. Je to tu viac- menej bezpečné," povedal ľadový rezbár Filip Lisek. 

Prezradiť, čo sa tento rok stavia pod kupolou nám nikto nechcel. Turisti však povedali, čo by na Hrebienku radi videli. Niektorí by chceli vidieť Oltár majstra Pavla z Levoče, iní skôr niečo moderné. "Nie je to inšpirácia architektúrou, ale inšpirácia miestom," dodal Lukáš Brodanský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy