Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovensko sa pripravuje na klimatické zmeny: ministerstvo plánuje obnovu pôvodne odvodňovacích kanálov na poliach
Zdielať na

Slovensko sa pripravuje na klimatické zmeny: ministerstvo plánuje obnovu pôvodne odvodňovacích kanálov na poliach

BRATISLAVA / Aj Slovensko musí pružne reagovať na klimatické zmeny. Jedným z opatrení, ktoré už robí ministerstvo pôdohospodárstva, je obnova stoviek kilometrov pôvodne odvodňovacích kanálov na poliach. Po úprave bude ich úlohou aj to, aby vlahu v teréne zadržali - a to až 5 miliónov metrov kubických.

V prvej fáze by chceli revitalizovať zhruba 270 kilometrov, no a prvé ťažké stroje už aj boli v teréne, napríklad v Slovenskom Grobe.

"Investícia 30 miliónov do zvýšenia vodozádržnej kapacity 5 miliónov kubíkov vychádza 6 eur na kubík, čo je veľmi dobrý pomer ceny a výkonu, keď si porovnáme, že koľko stojí výstavba nejakej nádrže," konštatoval minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan. 

Na Slovensku je dokopy približne 5 200 kilometrov takýchto kanálov, mnohé z nich sú však zanesené, zarastené, alebo inak nefunkčné. V úvodnej etape obnovy sa sústredia najmä na Žitný ostrov a Východoslovenskú nížinu, kde už roky na vodné deficity poukazujú pôdohospodári. "Spodné vody poklesli za posledných 30 rokov z 2 metrov na 4 a pol metra," informoval predseda PD Pavlovce nad Uhom, Michal Žolna. Klimatológovia dlhodobo upozorňujú na potrebu zadržiavania vody v krajine. Meteorologička Jarošová je preto rada, že sa takéto projekty dostávajú aj do praxe. "Tieto zelené plochy, alebo kanály, sa správajú ako špongia - nasávajú vodu, zadržiavajú ju, a v prípade, že sú vyššie teploty, že je sucho, tak pomaličky túto vodu prepúšťajú," vysvetlila meteorologička Miriam Jarošová. No a s pribúdajúcimi extrémne horúcimi letami si musíme uvedomiť aj to, že voda zadržaná v krajine má aj veľmi dôležitú klimatizačnú funkciu. "Krajina, ktorá má dostatok vegetácie, dostatok vody, tak oveľa lepšie chladí svoje prostredie," uviedol Martin Kováč, predseda zboru poradcov ministra Vlčana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy