Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozpočet na rok 2022 schválili. Celkové príjmy rozpočtu verejnej správy by mali byť 44 miliárd
Zdielať na

Rozpočet na rok 2022 schválili. Celkové príjmy rozpočtu verejnej správy by mali byť 44 miliárd

BRATISLAVA / Štátny rozpočet na rok 2022 schválili. S návrhom ministra Matoviča nesúhlasia mestá či obce, ani odborári a čiastočne ani zamestnávatelia. Výhrady voči plánovanému rozpočtu majú zdravotníci. Vo štvrtok, 14. októbra, o ňom rokovali na vláde a schválili.

Deficit verejných financií Slovenska by mal v budúcom roku dosiahnuť 4,94 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2022 až 2024, ktorý vo štvrtok s pripomienkou schválila vláda.

V roku 2023 návrh rozpočtu predpokladá pokles deficitu hospodárenia verejnej správy na 3,39 percenta a v roku 2024 na 3,26 percenta. Podľa európskych limitov a platnej legislatívy by sme však mali smerovať pod tri percentá. Cieľ schodku na rok 2023 je na úrovni 2,68 percenta a v roku 2024 na úrovni 0 percent. Na dosiahnutie týchto cieľov by však bola nevyhnutná dodatočná konsolidácia za viac ako 800 miliónov eur v roku 2023 a viac ako 3,8 miliárd eur v roku 2024.

Celkové príjmy rozpočtu verejnej správy by v budúcom roku mali byť na úrovni 44,174 miliardy eur. Väčšinu z toho tvoria daňové príjmy a príspevky na sociálne zabezpečenie. Výdavky rozpočtu verejnej správy by mali tvoriť 49,387 miliardy. eur.

Deficit verejnej správy by tak mal byť v sume 5,21 miliardy. eur. Rozpočet verejnej správy zahŕňa štátny rozpočet jednotlivých kapitol a rozpočty ostatných subjektov verejnej správy. Samotný štátny rozpočet počíta s príjmami vo výške 19,97 miliardy eur a výdavkami v sume 25,45 miliardy eur pri schodku 5,47 miliardy eur. Hrubý dlh Slovenska by mal kulminovať v rokoch 2021 a 2022 na úrovni 61,5 percenta HDP a do roku 2024 klesnúť pod 59 percent HDP.

V kapitole Všeobecná pokladničná správa rezort financií na budúci rok rozpočtuje rezervu na negatívne vplyvy pandémie ochorenia COVID-19 v sume cez 717 miliónov eur. Ide o rezervu v súvislosti s pretrvávajúcimi nepriaznivými vplyvmi tejto pandémie v nadväznosti na aktuálny nástup a predpokladané trvanie jej tretej vlny.

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) nie je spokojný s návrhom rozpočtu na rok 2022

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak nie je spokojný s návrhom rozpočtu na rok 2022 pre rezort práce a sociálnych vecí. Ako uviedol pred rokovaním vlády, návrh rozpočtu nepokrýva všetky priority jeho rezortu. Spokojný je však s tým, že ministerstvo práce má v rozpočte na budúci rok navyše 140 miliónov eur.

"Táto suma pôjde takmer kompletne na pomoc ľuďom," povedal minister. Podľa neho pôjde o ľudí so zdravotným postihnutím, týrané ženy, bezdomovcov a na zvýšenie rozpočtov zariadení sociálnych služieb.

Celkové výdavky štátu na oblasť sociálnych vecí a podporu zamestnanosti by mali budúci rok predstavovať 13,4 mld. eur. Výdavky Sociálnej poisťovne majú budúci rok tvoriť 9,9 miliardy eur, čo je oproti skutočnosti za tento rok viac o 262 miliónov eur. Na tzv. sociálnu inklúziu má budúci rok zo štátneho rozpočtu smerovať 2,93 miliardy eur. Ide o výdavky na podporu rodiny, pomoc v hmotnej núdzi, kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia, výdavky na sociálne služby, či trinásty dôchodok. Na vyplácanie trinásteho dôchodku má budúci rok ísť 310 miliónov eur, čo je rovnaká suma ako v tomto roku. Na pomoc v hmotnej núdzi má štát budúci rok vynaložiť 149,8 mil. eur.

Tlačová konferencia premiéra Eduarda Hegera a ministra financií Igora Matoviča

O rozpočte informoval premiér Eduard Heger, minister financií Igor Matovič a štátny tajomník Marcel Klimek. Podľa premiéra bolo schválenie rozpočtu konsenzuálne. "Videli ste, že tento rozpočet schvaľovať v týchto časoch nie je ľahké," poznamenal premiér s akcentom na problematické obodbie pandémie. 

Rozpočet má podľa Hegera prívlastok pravdy s tým, že tie, ktoré predkladali a schvaľovali predchádzajúce vlády boli zavádzazúje. Verejný dlh podľa premiéra zostane pod kontrolou. "Táto vláda vie s verejnými zdrojmi pracovať efektívne," povedal Heger. Ako príklad uviedol to, že nerástla nezamestnanosť. Vláda podľa Hegera dbá o dlhodobé dobro občanov. "Zároveň chcem aj z tohto miesta osloviť občanov, odborárov a firmy, aby sa snažili pochopiť víziu dlhodobej udržateľnosti," vyzval verejnosť Heger. 

​Igor Matovič sa na úvod poďakoval zamestnancom minsiterstva financií, ktorí sa na rozpočte, podľa jeho slov nadreli. "Nikto iný tú štátnu kasu nenapĺňa len ľudia svojou prácou," povedal minister financií. Igor Matovič pokračoval s tým, že zatiaľ čo predchádzajúca vláda kradla, tá dnešná to nerobí. Expremiérov Fica a Pellegriniho obvinil z toho, že si kupovali hlasy. Dodávatelia sú podľa neho dnes ochotní dávať zľavy, pretože nemusia strkať "peniaze politikom do vačku".

"Aby nebol problém, že sa nevieme vpratať do kože a treba zachraňovať Slovensko," povedal na margo rozpočtovej zodpovednosti v kontexte fungovanie Európskej únie. "Máme najhorší stav, čo sa týka dlhodobej udržateľnosti verejných financií," prehlásil s tým, že v takomto stave dostala terajšia vláda krajinu od Petra Pellegriniho. Keď si Eduard Heger preberal rezort financií boli sme vraj 2 týždne od toho, že by na dôchodky nebol "cash". Tematicky to prepojil aj s 13. dôchodkami na ktoré neboli financie. Predchádzajúca vláda to podľa neho urobila bez opatrenia a preto, aby si "tri dni pred voľbami kúpila voličov". Odbočenie od téímy rozpočtu ospravedlnil aj tým, že sa na túto tému treba pozerať komplexne. 

Slovensko dosiahne namiesto 9,9 % deficitu deficit len 4,95 % HDP. Nárast rozpočtu v zdravotníctve by mal byť vyšší o 411 miliónov s tým, že sa ráta aj s 11 miliónmi pre zvýšenie počtu zdravotných sestier. Nárast dosiahne 6,89 % čo je podľa ministra financií najviac za posledných 10 rokov.  

717 miliónov eur rezort vyčlenil na boj s pandémiou. "Je to menej, ale veríme, že to je realistický odhad," doplnil Matovič. 

5,9 % nárast sa dotkne investícií s tým, pôjde o takmer 6 miliónov eur. Tiež by malo ísť o najvyšší nárast za posledné roky. "Žiaden rezort nedostáva nič navyše," uviedol s dodatkom, že výnimkou je zdravotníctvo, ktorému by však podľa expremiéra a súčasného ministra financií pomohla aj revízia výdavkov. 

​So Sulíkom a jeho blokovaním daňovej reformy. "Na jeho stane nie je jediný renomovaný ekonóm," povedal s tým, že predpokladá, že zo strany Richarda Sulíka príde veto. "Dúfam však, že to tak nebude," poznamenal a doplnil, že loptička je na strane poslancov SaS a ministra školstva, ktorý bude chcieť peniaze pre učiteľov. 

Preoč Maotivč nezverejnil rozpočet skôr? "Minimum ľudí v parlamente rozpočtu rozumie viac, než prvé dve strany," poznamenal Matovič s tým, že o rozpočte sa dozvedeli aj z médií. Rozpočet sa bude v parlamente schvaľovať na novembrovej schôdzi. "Majú ešte 5 týždňov," poznamenal. 

V štátnej správe sa zvyšovať platy nebudú a nebudú sa ani valorizovať. "Pre ostatných štátnych zamestnancov zatiaľ nie je žiadne euro navyše, ale závisí to aj od zodpovednosti ostatných ministrov," povedal s odkazom na Sulíka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy