Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Osud sídliska je aj po desaťročiach neistý
Zdielať na

Osud sídliska je aj po desaťročiach neistý

Jeden z najdlhších sporov súčasnosti trvá už tridsať rokov a stále nie je istý výsledok. Sídlisko Juh posledné tri roky patrilo spolu so svojimi obyvateľmi k mestu Kežmarok. To už ale neplatí, pretože krajský súd v Prešove z niektorých majiteľov bytov urobil obyvateľov obce Ľubica.

Dostať sa cez pomyselnú katastrálnu hranicu z Kežmarku do Ľubice môžete priamo v jednom z bytov - trvá to približne jednu sekundu. Tridsať rokov nevedia ľudia na tomto sídlisku, kam patria. Spor sa začal ešte v roku 1992. potom boli ako na hojdačke, raz Ľubičania, neskôr Kežmarčania a teraz krajský súd v Prešove vyriekol aktuálny rozsudok.

Starosta obce Ľubice Ján Kapolka vraví: "V praxi to znamená, že ľudia žijúci na tomto území sa stanú obyvateľmi Ľubice."

Pani Eleonóra, obyvateľka sídliska a predsedníčka petičného výboru na to reagovala slovami: "Ja som celú noc nespala, keď som sa dozvedela túto informáciu."

Primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák dodáva: "Občania sa vyjadrili niekoľkokrát, viac ako 70 percent ľudí počas tých 30. rokov potvrdili, že chcú byť Kežmarčania."

Starosta Ľubice rozčarovanie ľudí chápe, no podľa jeho slov, on len dodržiava zákon.

Pani Mária zo sídliska Juh ale hovorí: "Ja som sa v Kežmarku narodila, ja chcem byť Kežmarčankou."

Spor trvajúci niekoľko desaťročí rozsudkom prešovského krajského súdu nekončí. Kežmarská samospráva podáva sťažnosť voči rozhodnutiu na Najvyšší správny súd.

Kežmarská samospráva v minulosti riešila už nejeden kuriózny problém aj priamo na svojom pracovisku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy