Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obyvatelia Považskej Bystrice mali strach z diviakov. Na pomoc povolali poľovníkov
Zdielať na

Obyvatelia Považskej Bystrice mali strach z diviakov. Na pomoc povolali poľovníkov

POVAŽSKÁ BYSTRICA / V Považskej Bystrici na sídlisku, ktoré je obklopené lesom sa začali objavovať diviaky. Ľudia mali strach žiadali mesto, aby situáciu urgentne riešilo.

V spolupráci s poľovným združením tak zorganizovali poľovačku na diviaky. Keďže sídlisko je blízko, poľovníci museli byť extrémne opatrní. Rodina diviakov už dlhšiu dobu spôsobovala problémy na sídlisku Rozkvet.

"To stádo diviakov v počte až 12 kusov sa dostávalo do úplnej blízkosti obydlí bolo to nevyhnutné riešiť," priblížil Karol Janas, primátor Považskej Bystrice. Názory a správanie obyvateľov voči diviakom je rôzne.

"Sú ľudia, ktorí kŕmia diviakov majú radosť z toho, ďalší si to filmujú fotografujú a sú aj takí ľudia ktorí sa boja ísť do práce," vysvetlil Jozef Ferenc zo Slovenského poľovníckeho zväzu. 

Poľovníci vysvetľujú, čo by ste nemali robiť pri stretnutí s diviakom

Poľovníci ale dvíhajú varovný prst, kŕmenie diviakov je mimoriadne nebezpečné. Divá zver sa na dobroty od ľudí naučí rýchlo. Ak by sa tak stalo, Považskobystričania by mohli mať podobný dlhoročný problém ako obyvatelia žilinského sídliska Hájik. "Diviak nerozlišuje, takú alebo takú potravu on je všežravec," vysvetlil Jozef Ferenec.

V časti Dušianica a Čierne Háje pod sídliskom sa dnes skoro ráno stretlo 40 poľovníkov. Ich cieľom bola diviačica a jej mláďatá.

"My samozrejme chceme byť súčinní, preto sme zabezpečili, aby mestská polícia celú túto lokalitu uzavrela tak aby zásah poľovníkov bol bezpečný," ubezpečil občanov primátor Považskej Bystrice.

Diviaky sa ukrývali aj pred poľovníkmi 

"Diviak sa v húštine zatají a tam je dobrý poľovne upotrebiteľný pes dnes máme na poľovačke 8 takýchto psov sú tu kopoví a duriče, ideálne na vydurenie diviaka" priblížil Jozef Ferenc.

Už predpoludním sa dvom strelcom podarilo uloviť dve mláďatá. "Psy sú veľkí pomocíci poľovníkov. Psíci odskočili tieto dve tak sa podarilo jedno mne jedno kolegovi," povedal o svojej skúsenosti poľovník.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy