Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výsledky volieb v Česku: Záver sčítavania hlasov nabral dramatický rozmer. Tesný výsledok medzi Babišom a SPOLU
Zdielať na

Výsledky volieb v Česku: Záver sčítavania hlasov nabral dramatický rozmer. Tesný výsledok medzi Babišom a SPOLU

PRAHA / Volebné výsledky sa v posledných chvíľach dramaticky zmenili a aj povestný český humor išiel bokom. Dlho viedlo hnutie aktuálneho premiéra Babiša, ale v posledných chvíľach sčítavania sa situácia zmenila a na čelo sa dostala koalícia SPOLU. Takmer 14 900 volebných miest po celej republike sa uzavreli o 14:00.  Ľudia určili, ktoré z 22 strán, hnutí a koalícií budú mať poslancov a ktoré budú mať šancu podieľať sa na vláde. Účasť bola viac ako 65%. 

Dramatický záver aký tu ešte nebol. Po sčítaní 100 percent hlasov z obvodov hnutie ANO premiéra Andreja Babiša nie je víťazom a dosiahlo zisk 27,12 percenta. Na prvom mieste je tesne koalícia Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) pod vedením Petra Fialu, ktorú podporilo 27,79 percent voličov. Miesto v Poslaneckej snemovni má isté aj zoskupenie PIRSTAN (Česká pirátska strana a Starostovia a nezávislí) (15,62%) a hnutie SPD (9,56%). Za päťpercentnou hranicou potrebnou pre vstup do dolnej komory parlamentu ostali sociálni demokrati (ČSSD - 4,65%) a hnutie Prísaha s rovnakým výsledkom (4,68%).  KSČM, ktoré doposiaľ bolo v snemovni má 3,60%.  Kým slovenskí komunisti sa posledných parlamentných volieb v roku 2020 ani neprihlásili, tí českí dnes po veľmi, dlhej dobe z parlamentu vypadávajú. Vyplýva to údajov Českého štatistického úradu a komplexné výsledky nájdete TU. "Po ukončení všetkých kontrolných krokov prebehne finálna sumarizácia a přepočet hlasov na mandáty," uviedol úrad na sociálnej sieti.

Výsledky volieb 

  • Spolu - 27,79%
  • ANO - 27,12%
  • Piráti + STAN - 15,62%
  • SPD - 9,56%
  • Přísaha - 4,68%
  • ČSSD - 4,65%
  • KSČM - 3,60%

"Je pravda, že sme nepočítali s tým, že prehráme. Chcel by som pogratulovať pánovi Fialovi k finišu," poznamenal po sčítaní 99% hlasov Andrej Babiš. Podľa predbežných výsledkov však Babiš doposiaľ vedie v počte získaných mandátov o jeden. Babiš vo svojom prejave kritizoval všetkých oponentov a média. Babiš však v minulosti avizoval, že v prípade, ak voľby nevyhrá, nebude v opozícií. Konkretizovať však svoje kroky nechcel a svoj osud chce nechať na stranícky snem.

Podľa doterajšieho predsedu snemovni Radeka Vondráčka chce ANO zostavovať vládu rovnako to neskôr vyslovil Babiš na tlačovej besede. Uviedol to na základe toho, že ANO bude mať najväčší poslanecký klub. Český prezident Miloš Zeman prostredníctvom hovorcu avizoval, že prijme Andreja Babiša vo svojom sídle v Láních v nedeľu o 11:00, stretnutie však podľa Babiša nemá byť o politickom rozdelovaní a to kľúčové má nastať v stredu.

Koalícia Spolu, ktorá zahŕňa ODS, ľudovcov a TOP 09, a koalícia Pirátov a Starostov s nezávislými (STAN) v deň volebného výsledku podpísali memorandum o vôli vytvoriť spoločne väčšinovú vládu. Požiadali prezidenta Miloša Zemana, aby poveril predsedu ODS Petra Fialu rokovaním o zostavení kabinetu. Koalície súčasne budú rokovať o vláde iba spoločne a nevstúpia do rokovaní s ďalšími subjektmi, povedal Fiala.

Víťazná koalícia Spolu a tretí Piráti so Starostami budú mať v novej Snemovni 108 mandátov. Ich lídri sa večer zišli a po necelej hodine prezentovali spoločné memorandum. "Strany deklarujú vôľu vytvoriť spoločne vládu a žiadajú prezidenta, aby poveril Petr Fiala rokovaním o zostavení takej vlády," povedal Fiala. V najbližších dňoch budú obe koalície rokovať o programe a budúcom usporiadaní, konkrétny harmonogram by mali vytvoriť budúci týždeň.

Vo voľbách do Snemovne hlasovalo na mnohých miestach viac ako 65 percent oprávnených voličov. V niektorých malých obciach prišli k urnám všetci, záujem je naopak nízky vo vylúčených lokalitách. Z vyjadrení krajských úradov a radníc vyplýva, že účasť mohla byť vyššia ako v minulých voľbách pred štyrmi rokmi. Voľby nesprevádzali žiadne výraznejšie problémy, objavovalo sa nedodržiavanie povinného prekrytia nosa a úst kvôli koronavírusu. Oznámenie o možnom kupčenie s hlasovacími lístkami prešetruje polícia na ubytovni v Slanom, v Brne anonym ohlásil bombu vo volebnej miestnosti. 

​Hamáček rezignuje

Predseda Českej strany sociálno demokratickej (ČSSD) Jan Hamáček rezignuje na svoju funkciu. Po sčítaní vyše 99 percenta hlasov sociálni demokrati prvýkrát od vzniku Českej republiky nedosiahli päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do Poslaneckej snemovne. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

Od začiatku sčítavania hlasov sa ČSSD držala tesne nad hranicou päť percent. S pribúdajúcim počtom spočítaných okrskov však strana postupne strácala. Hamáček uviedol, že na 25. októbra zvoláva predsedníctvo strany, kde zloží funkciu. Prehra je podľa neho daň za vládnu spoluprácu a pandémiu koronavírusu. Napriek tomu si myslí, že šance na vstup do parlamentu ešte existujú."Bude to tesné, uvidíme ako dopadne Praha. Veľmi verím kampani (ministerky práce a sociálnych vecí) Jany Maláčovej v Prahe," povedal Hamáček.

Len pár dní pred voľbami novinári z portálu investigace.cz zverejnili takzvané Pandora papers, v ktorých sa píše, ako nadobudol Andrej Babiš majetok neďaleko francúzskeho Cannes. Babiš to najskôr popieral, neskôr ale priznal.

Rok 2017

Voľby do snemovne v roku 2017 suverénne vyhralo hnutie ANO Andreja Babiša so ziskom 29,64%.  Za nim nasledovala trojica Občiansko demokratická strana s 11,32%, Piráti, ktorých volilo 10,79% a SPD s výsledkom 10,64%. Komunisti získali 7,76% a ČSSD 7,27%.

Vo voľbách do snemovne pred štyrmi rokmi odovzdalo hlas takmer 61 percent oprávnených voličov. Bolo to viac ako v roku 2013, ale zároveň tretia najnižšia účasť od vzniku Českej republiky. Najmenší bol záujem o voľby bol v roku 2002, kedy k urnám prišlo 58 percent voličov. Naopak zatiaľ najvyššia účasť bola dosiahnutá hneď v prvých voľbách do snemovne po vzniku ČR, poslancov si v roku 1996 prišlo vybrať viac ako 76 percent voličov.

Reakcie zo Slovenska

Parlamentné voľby u susedov samozrejme sledovali aj mnohí ľudia na Slovensku. Aj naši analytici predpokladajú, že v Prahe budú v novej vláde doterajšie opozičné zoskupenia a novým premiérom zrejme bude Petr Fiala. Vzájomné vzťahy našich dvoch republík zostanú aj naďalej veľmi dobré.

Podľa všetkého napokon budú mať nové vládne subjekty v 200 člennej snemovni pohodlnú väčšinu. Bývalá premiérka a sociologička Iveta Radičová povedala, že jedným z kľúčových poznatkov týchto volieb je to, že veľká časť ľudí zjavne chce iný štýl a obsah politiky, aký v Česku dominoval doteraz.  "Teda návrat k štandardnej politike oslabenej o útočný, agresívny marketing," povedala Radičová.

Novú českú vládu bude podľa všetkého skladať až 5 strán. Víťazné zoskupenie Spolu je totiž zložené z ODS, Top09 a KDU-ČSL, a im blízku druhú koalíciu tvoria Piráti a Starostovia. Podľa Radičovej, ktorá tiež musela manažovať koalíciu, má táto zostava dôležitú vlastnosť, ktorá im môže uľahčiť spoločné vládnutie  . "Strany, ktoré sú v tomto v zložení, nemajú výrazné, alebo až žiadne, známky sklonov k populizmu," podotkla Radičová.

Z medzinárodného hľadiska politológ Jozef Lenč predpokladá, že na veľmi dobrých vzťahoch Slovenska a Česka sa nič nezmení. A naše dva štáty by mohli byť akými protipólom voči súčasnej maďarskej a poľskej pozícii vo V4. "Petr Fiala a Eduard Heger môžu byť vo svojich pozíciách práve takým opozitom voči populistickým, až neliberálnym politikom, akými sú Kaczinski s Orbánom," uviedol Lenč.

Správu priebežne aktualizujeme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy