Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na psíčkarov vo Zvolene si policajti posvietili
Zdielať na

Na psíčkarov vo Zvolene si policajti posvietili

ZVOLEN / Podľa evidencií samospráv, psov v mestách pribúda. Ich majitelia sú povinní udržiavať čistotu, poriadok a riadne ich označiť registračnou známkou. Nie všade je to ale samozrejmosť.

Na dodržiavanie povinností psíčkarov bola zameraná nedávna akcia mestskej polície vo Zvolene. Hliadka kontrolovala disciplinovanosť majiteľov psov na sídliskách, kde si mestskí policajti všímali, či po svojich miláčikoch odpratávajú exkrementy, či sa psy nepohybujú voľne bez vôdzky a či majú registračnú známku.

„Za dve hodiny od šiestej sa vykonávali kontroly zamerané na dodržanie evidencie psíkov, bolo odkontrolovaných 24 psíkov a z toho boli zistené 4 porušenia,“ potvdrila Zlatica Klopačková, z Mestskej polície vo Zvolene. 

 Porušenia sa týkali prevažne neoznačenia psa registračnou známkou

„Vieme skontrolovať psíčkarov aj keď nemá známku podľa jeho mena, vieme to zistiť podľa jeho mena, kde nám to číslo známky vygeneruje ak je psík v systéme, máme na to aplikáciu,“ povedal Marek Peška, jeden z členov Mestskej polície vo Zvolene. 

Obyvatelia zvolenských sídlisk Sekier a Západ kontroly mestskou políciou vítajú.

"Sú opodstatnené, lebo niektorí ľudia sú nezodpovední. Ja patrím k tým zodpovedným, je začipovaná, daň za platím každý rok, sáčky nosím," povedala obvateľka Zvolena. Ďalší obyvatelia mesta Zvolen si myslia, že kontroly by mali byť častejšie. Vraj si všimli, že exkrementy niektorí ani nezbierajú. 

V Banskej Bystrici evidujú v súčasnosti viac ako 3700 psov, vo Zvolene vyše 1960 a v Brezne 865. Majitelia za ne v byte platia ročne od 40 do 50 eur, ak je pes držaný pri rodinnom dome, poplatky sú nižšie. Niektoré samosprávy oslobodili od poplatkov tých majiteľov, ktorí si psov adoptovali z útulku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy