Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Priveľa cukru neškodí len nášmu pásu, ale aj mozgu
Zdielať na

Priveľa cukru neškodí len nášmu pásu, ale aj mozgu

SVET A SLOVENSKO / Sladkosti a potraviny s vysokým obsahom sacharidov podľa odborníkov zvyšujú riziko mozgových ochorení, ako sú napr. demencia alebo Alzheimerová choroba.

Svetové vedecké štúdie hovoria o zhruba dvakrát vyššej pravdepodobnosti, že sa do 15 rokov rozvinú tieto choroby u diabetikov v porovnaní so zvyškom populácie. No a u diabetikov, teda cukrovkárov, ako je známe, ide o problém cukru. Ten ale náš mozog potrebuje. "Mozog je veľmi dôležitý orgán, ktorý funguje na princípe cukru a energie," povedal neuropsychológ Robert Krause.

Mozog síce tvorí iba okolo 3% hmotnosti tela, ale spáli až 20% kalórií. Sacharidy a cukry obsahuje múka, chlieb, ryža, zemiaky a samozrejme sladké potraviny. "Zákusky, torty, omáčky, pudingy. Tie neprospievajú ani mozgu, ani telu," uviedla výživová poradkyňa Zdena Havettová. 

Ale napríklad cukor z ovocia je už niečo iné. "Náš mozog je prednastavený na to, aby prijímal cukor z iných typov potravín, najmä z ovocia, ako napríklad glukóza a fruktóza," uviedol Krause. Ľudstvo ale vymyslelo ešte rýchlejší spôsob ako dopraviť rýchlu energiu do mozgu - pomocou bieleho cukru. A tu začína problém. 

"Telo zareaguje tak, že sa zvýši inzulín z pankreasu. Na druhej strane inzulín znižuje hladinu cukru v krvi," povedal Krause. Pri nízkej hladine cukru zas mozog nemá energiu a pred kolapsom ho zachráni opäť rýchly cukor. Toto zacyklenie je pôdou pre nábeh cukrovky a cukrovka zas pôdou pre degeneráciu mozgu. Boj proti cukru a sladkostiam ale nie dobrým riešením. 

Čo je to ale rozumná miera? Keď sme napríklad v strese, najrýchlejší spôsob ako ho odbúrať, je sladkosť. No z toho si človek zas môže vytvoriť na cukre závislosť. Preto je lepšie stres odbúravať zdravším spôsobom. "Sú tam dychové cvičenia, relaxačné techniky, meditovanie, jóga," povedala Havettová. 

A keď niečo sladké, tak radšej ovocie. Mozgu ale prospievajú aj iné potraviny, napríklad orechy. Možno mnohých z vás prekvapí, že s tučnými jedlami, ktorým sa poväčšine vyhýbame, sa s našim mozgom kamarátia. "Je tuk, ktorý je pre náš mozog zdravý, ale aj napr. také vajíčka, ktoré vedia napomôcť aj pri rozmýšľaní," dodal Krause. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy