Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Učitelia svojpomocne prerobili školu. Teraz sa tam deti cítia ako doma
Zdielať na

Učitelia svojpomocne prerobili školu. Teraz sa tam deti cítia ako doma

TRSTENÁ / Žiakom v škole v Trstenej na Orave môžete iba závidieť - vyzerá to tam ako v obývačke. Nechýbajú kreslá ani gauče. Učitelia aj deti sa tam cítia ako doma. Navyše tam zatiaľ nemajú ani jedného žiaka pozitívneho na koronavírus. Pritom chorobnosť na Orave vzrástla v Dolnokubínskom okrese oproti minulému týždňu až o vyše 80 percent a to najmä u detí od 6 do 14-rokov.

V priam domácom prostredí trávia trstenskí školáci svoje prestávky a aj čas po škole. Na mäkkých gaučoch či vankúšikoch. "Na tomto kresielku sa cítim ako princezná aj keď som obyčajné dieťa," povedala žiačka Karolínka. 

Cieľom tohto projektu v cirkevnej škole v Trstenej bolo najmä to, aby sa deti mali, kde stretávať a navzájom komunikovať. Okrem čítania si v domčekoch môžu deti kresliť alebo hrať spoločenské hry. "Dobre sa mi kreslí v tomto domčeku, lebo je to ružové presne dievčenské," uviedla Karolínka. 

"Učitelia montovali tieto domčeky a zháňali jednotlivé doplnky sami," povedala riaditeľka ZŠ R. Dilonga Eva Ragalová. A ako doma relaxujú v triedach. "Zistili sme, že keď oslovíme lokálne firmy, sa toho urobí viac a tu na Orave máme šikovných remeselníkov," uviedol učiteľ Peter Pallo. 

Deti cez rozprávkové sklené dvere vchádzajú do oddychovej zóny a knižnice. "Tento výtvarný návrh robila naša učiteľka vo svojom voľnom čase," povedala Ragalová. Školáci si tu môžu zavrieť a si čítať na gauči. A posedieť si môžu aj pred knižnicou. 

Na modernú školu sa prišiel pozrieť aj minister školstva, ministerstvo dalo 30 tisíc eur na modernizáciu tejto škôl. Avšak učitelia chceli čo najviac vynoviť preto si veľa vecí urobili svojpomocne. Ako aj premenu zastaralej terasy. "Vytvorili sme terasy, kde všetko montovali učitelia so školníkom," dodala Ragalová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy