Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hádka kvôli paragrafu 363 pokračuje: Kollár zastáva názor okresania kompetencii generálneho riaditeľa
Zdielať na

Hádka kvôli paragrafu 363 pokračuje: Kollár zastáva názor okresania kompetencii generálneho riaditeľa

BRATISLAVA / Tenká červená čiara je známy vojnový film a práve červená čiara sa stala aj symbolom aktuálnej vojny vo vládnej koalícii. Pre Borisa Kollára je ňou skresanie kompetencií generálneho prokurátora cez známy paragraf 363. Premiér Eduard Heger za červenú čiaru považuje boj za spravodlivosť a radšej červenú čiaru prekročí a príde o ústavnú väčšinu v parlamente.

Práve na základe tohto paragrafu sa na slobodu dostal Kollárov súkmeňovec, bývalý šéf SISky Vladimír Pčolinský a do väzby sa definitívne nevráti ani Jaroslav Haščák. Koalíciu zatiaľ neopúšťa, no odchod naďalej nevylučuje. "Naša červená čiara je rušenie 363ky. Potom môžu vládnuť sami s 85kou a vydrží to tak jeden dva mesiace a celí očista je v kýbli," povedal Boris Kollár. 

S týmito slovami okomentoval Boris Kollár snahu koaličných partnerov cez pracovnú skupinu pozmeniť slávny paragraf 363, ktorý dáva generálnemu prokurátorovi možnosť len tak zrušiť obvinenie, no a premiér Eduard Heger dnes v protireakcii sa vyjadril jasne. "Pre mňa je červená čiara spravodlivosť, nikdy neurobím obchod v rámci koalície na úkor spravodlivosť ak má ako premiéra stáť to, že nebudeme ústavnú väčšinu," uviedol Eduard Heger. 

"Pevne verím, že spravodlivosť je silnejšia ako matematika a rôzne vyhrážky," povedal Igor Matovič. "Hodnotové rozdiely medzi koaličnými partnermi sú prirodzená, avšak ak sa neustále zväčšujú, navyše v tak zásadných témach ako napríklad boj proti korupcii, že sa koalícia bude rozprávať o ďalších možnostiach spoločného vládnutia," uviedla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. 

"Ak niekto každý deň odchádza z koalície, nie je to už ani zaujímavé a uveriteľné," povedala ministerka spravodlivosti Veronika Remišová. "My si počkáme, čo Sme rodina urobia, oni už toho toľko nasľubovali," uviedol podpredseda NR SR Juraj Blanár. 

Ďalšou červenou čiarou je pre Kollára plán na budovanie desiatok tisíc nájomných bytov z dielne vicepremiéra Štefana Hollého. Hollého zákon koalícia odmieta pustiť do schvaľovacieho procesu v parlamente, problém má s ním aj Rozpočtová rada pre nejasné financovanie, ako aj jeho nedostatočné vypracovanie. Avšak podľa odborníka okrem súčasnej byrokracie je tu ešte jeden veľký problém.  

"Veľmi dôležité je, aby štát vedel zabezpečiť trvalú udržateľnosť tohto systému, ktorý je v horizonte niekoľkých desiatok rokov," povedal odborník na nájomné bývanie Ján Gallo. "Alfou a omegou musí byť kvalita," skonštatoval Heger. 

Matovič si myslí, že nájomné byty sú pre Kollára len zámienkou na koaličnú roztržku. "Všetky nájomné byty a ostatné zámienky musia ísť bokom tu je podstata 363 a spravodlivosť," povedal Matovič. "Veľmi by ma to mrzelo, keby som nenaplnil očakávania voličov a urobil by som všetko preto, aby som to naplnil," dodal Kollár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy