Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dym z Úradu vlády nevidno: Aký je rozdiel medzi aktuálnym "slovenským konkláve" a tým vatikánskym?
Zdielať na

Dym z Úradu vlády nevidno: Aký je rozdiel medzi aktuálnym "slovenským konkláve" a tým vatikánskym?

BRATISLAVA / Rokovanie komisie o obnovení dôvery v právny štát bude zrejme trvať niekoľko dní. Bývalý premiér Matovič by si však pritom želal tvrdé podmienky, tak ako pri voľbe pápeža. A tak sme sa v duchu jeho myšlienky rozhodli hľadať paralely, ktorými by sa toto "slovenské konkláve" mohlo vyznačovať.

"Ja by som sa naozaj inšpiroval tou voľbou pápeža zavrieť a postupne obmedzovať jedlo, pitie a nakoniec si vyžiadať ten biely dym," vyhlásil expremiér Igor Matovič.

V čase, keď už boli kardináli zavretí za múrmi Sixtínskej kaplnky, ľudia postupne začali zapĺňať Námestie svätého Petra. Netrpezlivo očakávali dym z komína.


Dym z Úradu vlády už druhý deň nestúpa. Ani na námestí pred ním nečaká nikto. Zato sme všetci zvedaví, aké riešenia, Slovenské konkláve prinesie
"Dovtedy, dokedy sa to nevyrieši, osem hodín denne, dokedy sa to nevyrieši, dovtedy budú zasadať," skonštatoval Matovič.

A tak sedia a hľadajú riešenia, ako na Slovensko prinavrátiť dôveru v právny štát. Vrátane expremiéra Matoviča, či ministerky Remišovej. Paralely s konkláve by sme mohli hľadať aj v mlčanlivosti o priebežných výsledkoch. "Dočkaj času, jak hus klasu," okomentoval šéf OĽaNO Matovič.

Nuž a zatiaľ čo na Námestí svätého Petra v Ríme sa počas hľadania hlavy katolíckej cirkvi veriaci modlia, priestor pred pred slovenským Úradom vlády na čas obsadili demonštrujúci autobusoví prepravcovia.

Výsledok Matovičovho konkláve právneho štátu musí byť podľa expremiéra jednoznačný. Žiadne bruselské opakovanie sa tu nepripúšťa.

Ak sa teda aj slovenské konkláve dohodne, ešte to vôbec nemusí znamenať pápeža. "Bez Borisa Kollára ústavnú väčšinu mať nebudeme," podotkla Veronika Remišová.

No ten si z toho vôbec ťažkú hlavu nerobí a na Úrad vlády odkázal, že to čo sa tam v zrkadlovej sieni deje za zatvorenými dverami, ho prakticky nezaujíma.
"Ja sa dnes pôjdem navečerať, a mne určite čašník jedlo prinesie a keď oni tam budú bez toho jedla nech púšťajú dym koľko chcú," uzavrel predseda parlementu Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy