Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zadarmo družina pre chudobnejšie deti a viac doučovania - to je časť z plánu obnovy školstva
Zdielať na

Zadarmo družina pre chudobnejšie deti a viac doučovania - to je časť z plánu obnovy školstva

BRATISLAVA / Za ďalšie peniaze z plánu obnovy sľubuje ministerstvo školstva doučovanie zadarmo pre tisícky žiakov. Podpora poputuje aj pre žiakov zo znevýhodneného prostredia. Pre nich bude poobedňajšia družina zadarmo. V škôlkach budú mať takíto predškoláci alebo deti so zdravotným znevýhodnením pomocných vychovávateľov.

Rodičia sa na mesiace lockdownu stali učiteľmi svojich detí, dnes veľa detí nestíha lebo nepochopili predošlé učivo. Rodičia hľadajú doučovanie aj cez inzeráty. Minister školstva tvrdí, že nechce, aby rodičia museli platiť doučovanie. Na projekt doučovania, tak pôjde viac peňazí. 

Až 40-tisíc detí by vďaka vyššiemu rozpočtu na tento projekt mohlo dostať doučovanie. V dedine s najväčšou rómskou osadou na Slovensku si to ale z kapacitných dôvodov nevedia predstaviť. "Je to síce pekné ale naša obec na to nemá priestory," povedal starosta obce Jarovnice Florián Giňa. "Rád by som sa učil aj pomimo," povedal jeden z chlapcov. 

"Keby sme im povedali, že majú chodiť do školy aj navyše, tak by záujem nebol ale keď to spravíme hravou formou tak to by deti prišli," uviedla riaditeľka ZŠ Jarovnica Mária Pavliková.

Práve hravou formou ale aj upevňovaním vzťahov v školskom klube detí. Deti zo znevýhodneného prostredia by potrebovali voľnočasové aktivity. "Budeme preplácať mesačné poplatky za školské kluby detí deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia," povedal minister Branislav Gröhling. 

Školy sa ale boria aj s nedostatkom učiteľov. Preto doučovať budú môcť aj nepedagógovia. "Touto výzvou oslovujeme neštátny sektor, aby sa pripravil na doučovanie a následne, aby ľudí mohli vstúpiť do škôl za týmto účelom," povedal Gröhling.

V 340-tich škôlkach, kde je viac detí zo znevýhodneného prostredia alebo detí so zdravotným znevýhodnením pribudnú pomocný vychovávatelia. Pomôžu 5-ročným deťom, ktoré čaká škola.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy