Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Očkovanie detí do 5 rokov sa nebude týkať všetkých. Vakcína sa odporúča len tým rizikovým
Zdielať na

Očkovanie detí do 5 rokov sa nebude týkať všetkých. Vakcína sa odporúča len tým rizikovým

SLOVENSKO / Vakcína je bezpečná aj pre deti od 5 do 11 rokov, oznámilo konzorcium firiem Pfizer a BioNTech s tým, že bude žiadať regulačné úrady vo svete o jej schválenie pre túto vekovú skupinu. U nás sa táto skupina detí už môže očkovať v lekárom odporučených prípadoch, podľa ministerstva sa táto možnosť týka rádovo desiatok detí z celého Slovenska. Zatiaľ ale neboli zaočkované, NCZI pre ne pripravuje prihlasovací formulár a očkovať sa budú v 3 vysokošpecializovaných pracoviskách. Minister školstva Branislav Grohling dnes zverejnil, že je zaočkovaných zhruba 80tisíc žiakov od 12 do 17 rokov. Vedie Bratislava s 52%, naopak v Medzilaborciach je to len 7%. Dištančne sa aktuálne vyučuje najmenej 28 800 žiakov. V týchto dňoch sa do škôl distribuujú ďalšie balenia antigénových testov na domáce použitie pre žiakov.

Očkovanie detí do 5 rokov je určené výlučne pre veľmi úzky okruh detí, ktorých môže ochrániť pred vážnym priebehom ochorenia COVID-19, prípadne pred smrťou. Táto možnosť sa týka rádovo desiatok detí z celého Slovenska,  nejde o plošnú možnosť očkovania tejto vekovej kategórie, ale je určené len pre deti, ktoré trpia rizikovými ochoreniami.

Očkovanie bude môcť byť realizované na žiadosť rodičov pri vysoko individualizovanom prístupe zohľadňujúc riziko a benefit očkovania dieťaťa. Očkovanie sa odporúča u rizikových detí, u ktorých by prekonanie ochorenia COVID-19 mohlo viesť k vážnemu poškodeniu zdravia, prípadne zhoršeniu základného ochorenia. Očkovať sa bude na špecializovaných pracoviskách rovnomerne rozložených po celom Slovensku – uvedené je aktuálne v štádiu interného procesovania, následne budeme o miestach očkovania informovať.

Medzi rizikové ochorenia sú na účely tohto usmernenia považované najmä:

  • neurovývinové ochorenia,
  • chronické pľúcne ochorenia
  • závažné poruchy imunity,
  • aktívne onkologické ochorenia,
  • chronické srdcové zlyhávanie a pľúcna hypertenzia,
  • vážna forma anémie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy